piątek, 8 lutego 2019

KOTLECIKI RYBNE Z KASZĄ JAGLANĄ

    Uwielbiam ryby i staram się je jeść dosyć często.Jak jesteśmy nad morzem to chodzimy na rybkę praktycznie codziennie,mamy swoje sprawdzone miejsca.
    Niestety trochę się rozmarzyłam a do lata trochę jeszcze zostało. Dlatego dziś zaserwowałam pyszne kotleciki rybne z kaszą jaglaną - takie dwa w jednym.


Składniki: 

  • 450 g filetów rybnych ( dorsz , mintaj)
  • 100 g kaszy jaglanej ( tj ok 1/2 szklanki)
  • 1 cebula
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 1 jajko 
  • sól,pieprz
  • koperek bądź natka pietruszki 
Kaszę opłukać zimną wodą i sparzyć. Gotować w osolonej wodzie ok 12 min. Wystudzić ( można to zrobić dzień wcześniej).
Filety pokroić, zmielić razem z zimną kaszą jaglaną.
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Kaszę wymieszać z rybą posiekaną natką pietruszki bądź koperkiem, cebulą,jajkiem bułką tartą,sokiem wyciśniętym z cytryny oraz solą i pieprzem. 
Wilgotnymi dłońmi uformować z masy jednakowej wielkości kotleciki. Obtoczyć w bułce tartej.
Usmażyć na złoty kolor.

Z tej ilości wychodzi ok 7 kotlecików. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz