Babeczki baranki wielkanocne

Pyszne czekoladowe babeczki, I karmelowy popcorn-doskonałe do koszyczka i dekoracji stołu Wielkanocnego.Super zabawa dla najmłodszych przy przygotowaniu. Przy okazji podaje przepis na czekoladę plastyczną, z której wykonałam główki baranków.


Na 16 dużych babeczek:
2 szkl mąki (200 ml)
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
1 szkl mleka
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2/3 szkl cukru
2 łyżki kakao

Na czekoladę plastyczną
200 g mlecznej czekolady
70 g miodu

Na karmel:
1 i 1/2 łyżki margaryny
1 i 1/2 łyżki miodu
1/2 szkl cukru

Ponad to:
popcorn
1 łyżka oleju
32 szt cukrowych oczu



Masło rozpuścić i ostudzić. Czekoladę posiekać ostrym nożem. Mąkę wymieszać z cukrami kakao i mąką. Do mąki dodać jaja, mleko i masło, dokładnie wymieszać szpatułką. Na samy końcu wmieszać w ciasto czekoladę. Nakładać do papilotek po czubatej łyżce( stołowej) ciasta. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 18 min. Po upieczeniu babeczki ostudzić.
Czekolada plastyczna Rozpuszczamy 200 g mlecznej czekolady na parze, kiedy się już rozpuści ściągamy z ognia i dodajemy 70 g miodu. Tak przygotowana masę wylewamy na pergamin i zostawiamy na ok 3 godz. Po tym czasie zwijamy masę czekoladową i ugniatamy aż do uzyskania konsystencji plasteliny. Z tak przygotowanej czekolady robimy główki baranków, przyklejamy oczy i odstawiamy w zimne miejsce do zastygnięcia.
Karmel. Margarynę roztapiamy z miodem i cukrem aż się rozpuszczą. Często  mieszamy aby się nie przypalił. Odstawiamy aż będzie lekko ciepły.
Za pomocą karmelu doklejamy głowy baranków. Popcorn przygotowujemy według przepisu i maczają w karmelu tworzymy wełnę. Smacznego

1 komentarz:

Popularne