wtorek, 5 lutego 2019

Placuszki bezglutenowe z owocami

Placuszki bezglutenowe, tym razem tylko z mąki ryżowej, bez mleka, bez jajek.
Na samej gazowanej wodzie, dzięki której nabierają puszystości.
Jak zwykle proporcje "na oko", tak by uzyskać ciasto konsystencji gęstej śmietany.

Składniki:
mąka ryżowa - bezglutenowa
woda gazowana
sól
owoce: banany, 
truskawki - mogą być mrożone
1 - 2 łyżki oleju 
olej do smażenia

Mąkę wymieszać z gazowaną wodą na gładko, dodać olej i sól.
Ciasto podzielić na dwie części: do jednej dodać pokrojony w plasterki lub rozgnieciony banan,
 do drugiej truskawki.
Rozgrzać olej - wlać sporo na patelnię, by placuszki były zanurzone w oleju.
Smażyć na złoto.
Podawać prosto z patelni, na gorąco.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. U nas, odkąd jest Florek, też sporo różnych placuszków ląduj na talerzu - to niezwykłe, że tak pyszne i różnorodne placki można zrobić z najprostszych składników:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś nie wyobrażałam sobie placków czy racuszków bez jajek czy mleka. Teraz, gdy Basia jest na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej - wystarczy tylko woda; najprościej jak tylko można, a w smaku w niczym nie ustepują tym bogatszym w składniki:))

      Usuń
  2. Czy owoce dodajesz do placków przed smażeniem, czy po? Na zdjęciu wyglądają na surowe. Pozdrawiam Cię Małgosiu serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owoce dodaję do placuszków - tak jak w przepisie - wymieszać z surowym ciastem; na pierwszym smażone razem z truskawkami, na tym środkowym zdjęciu są placki z bananami i polane sosem truskawkowym, na trzecim placki z bananami polane miodem.
      Serdeczności:))

      Usuń
  3. O matulu ale nabralam ochoty na chrupiące, owocowe placuszki😉 Mniam😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)))) Taki deserek robimy dla siebie bardzo często:))

      Usuń