bułki wrocławskie
Przepisy

Pieczemy bułeczki wrocławskie z przedziałkiem po środku

Własnoręcznie upieczone chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku bułki wrocławskie, to gwarancja dobrze rozpoczętego dnia. Przepis jest prosty w wykonaniu i do jego wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj posiadamy w domowej spiżarce.

Do upieczenia bułek wrocławskich z przedziałkiem w środku potrzebujesz:

  • 2 szklanki mąki pszennej (500 gram)*
  • 20 g drożdży
  • 1 szklankę ciepłego mleka (250 ml)*
  • 2 łyżki cukru (lub 1 jedna łyżka miodu)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • 60 g masła

* Przy założeniu, że szklanka ma 250 mililitrów.

Najpierw będziesz musieć przygotować drożdżowy rozczyn. W misce rozetrzyj drożdże z cukrem (zamiast cukru, możesz użyć miodu, który pomaga rosnąć drożdżom w siłę i sprawia, że ciasto lepiej wyrasta) i lekko podgrzanym mlekiem. Dokładnie wymieszaj składniki do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodaj mąkę, jajko i sól. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez około 10-15 minut do czasu kiedy będzie sprężyste. Do miski dodaj roztopione masło i ponownie wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1,5 godziny do lekko natłuszczonej miski, pamiętaj, aby przykryć je ściereczką, bądź folią spożywczą – zabezpieczy ona ciasto przed wyschnięciem. 

Formowanie bułeczek

Po tym czasie podziel ciasto na równe kawałki i uformuj z nich kulki. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, pamiętaj aby zostawić odpowiedni odstęp między bułkami. Blaszkę odstaw i przykryj (ponownie ściereczką lub folią spożywczą) na jeszcze około 15 minut, aby bułki mogły jeszcze lekko się napuszyć. Nastaw piekarnik na 220°C z opcją góra i dół, przed włożeniem bułek wrocławskich do piekarnika, zrób charakterystyczny przedziałek na środku w każdym kawałku i oprósz go mąką. Nacięcie możesz wykonać za pomocą zwykłego noża kuchennego. Dobrze nagrzej piekarnik przed włożeniem blaszki. Piecz przez około 10-15 minut, aż do całkowitego wyrośnięcia i zarumienienia się bułek, gdy będą gotowe możesz od razu wyjąć je z piekarnika. Zostaw bułki do wystygnięcia. Przechowuj w suchym i chłodnym pomieszczeniu, na przykład w papierze śniadaniowym. 

Możesz również polubić…