lutego 02, 2019

Klopsiki mięsne z pieczarkami podane z makaronem w sosie pomidorowym z oregano!




Wczoraj pokazywałam Wam pomysł na klopsiki z mięsa mielonego w panierce z sezamu, dzisiaj postanowiłam pokazać Wam, jak możesz wykorzystać je w innym sposób i przygotować na drugi dzień w formie nowego dania. 
Klopsiki idealnie łączą się z aromatycznym sosem pomidorowym i makaronem. W bardzo prosty i szybki sposób stworzysz danie rodem z kuchni włoskiej, no może nawiązujące do kuchni włoskiej hehehe, ale jest pyszne i proste.
Sos pomidorowy możesz zrobić samodzielnie lub kupić dobrej jakości passatę pomidorową.



Sos pomidorowy expresowy:


- 2 ząbki czosnku
- 500 ml przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 1-2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- odrobina wody
- oliwa z oliwek

Na paatelni rozgrzej oliwę dodaj posiekany czosnek i przesmaż, dodaj zioła przesmaż dosłownie 5 sekund, dodaj przecier dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj 10 - 15 minut aby sos trochę odparował i zgęstniał. Dodaj ugotowany makaron i klopsiki z mięsa mielonego. Całość zagotuj, dodaj świeże zioła u mnie lubczyk i listki świeżego tymianku.
Równie dobrze sprawdzi się świeża pietruszka, bazylia i oregano.

Pyszne polecamy z całego serca!


Przepis na klopsiki z mięsa mielonego znajdziesz u mnie na blogu, post wcześniej. Link poniżej!

KLOPSIKI Z MIĘSA MIELONEGO







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI