Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Desery. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Desery. Pokaż wszystkie posty

czwartek, 27 kwietnia 2017

Zimny deser - truskawki, kiwi, banan

Wiosna nie chce do nas zawitać, no ale mam nadzieję że nie długo zawita. A zatem mam dla was smaczny zimny deser na ciepłe dni, który bierze udział w akcji ZDROVO, LODOVO, DOMOVO - http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html





Składniki:

dolna warstwa
- 150 g truskawek (ja użyłam mrożonych)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżeczki wody
- odrobina ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny

górna warstwa:
- 1 miękkie kiwi
- 1 mały banan
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżeczki żelatyny
- odrobina ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny

listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Dolna warstwa
Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i zostaw aby lekko wystygła.
Truskawki ( jeśli masz świeże to umyj i oczyść z szypułek) włóż dom wyższego naczynia i zmiksuj za pomocą blendera, dodaj ksylitol, jogurt naturalny, rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj. Wlej do pucharków lub szklanek takich jak moje na zdjęciu. Wkładamy do lodówki aby stężało.

Górna warstwa
Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie i zostaw aby lekko wystygła.
Kiwi i banan obieramy, kroimy w na mniejsze kawałki. Przekładamy do wyższego naczynia i miksujemy dodajemy ksylitol, jogurt naturalny, rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Wylewamy na dolną warstwę i wkładamy do lodówki aby dobrze stężała. Najlepiej deser przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki.




















LODOVO, ZDROVO, DOMOVO!

piątek, 13 marca 2015

Lekki deserek

Polecam pyszny deserek dla dbających o linię jak i dla dzieci. Moje zjadły ze smakiem :)






Składniki na 4 pucharki:

- 1 banan
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 galaretka agrestowa
- 200 ml jogurtu greckiego

Przygotowanie:

Pomarańczową galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Banana obieramy, kroimy w cienkie plasterki i układamy na dnie pucharków.
Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki aby stężała.
Agrestową galaretkę rozpuszczamy w 3500 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć łączymy z jogurtem greckim i wylewamy na galaretkę z bananami. Ponownie wkładamy do lodówki aby stężało.
Smacznego...








wtorek, 17 lutego 2015

Deser z bananów

Dzisiaj polecam smaczny deser dla miłośników bananów, ale i nie tylko.... Z tej porcji wyszły mi 3 pucharki.





Składniki:

- 2 banany
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki ciepłej wody do rozpuszczenia żelatyny
- szczypta cynamonu


Przygotowanie

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy.
Banany obieramy kroimy w mniejsze plasterki i przekładamy do miski, wlewamy mleko, wsypujemy cukry i miksujemy. Łączymy z zimną żelatyną. Przelewamy do pucharków i wstawiamy do lodówki.
Po godzinie powinny być już dobre. Przed podaniem posypujemy cynamonem.



Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

środa, 19 listopada 2014

Truskawkowy deser

Proponuję pyszny deser z truskawek, ja akurat użyłam mrożonego musu, który zrobiłam w okresie letnim. Możemy również użyć truskawek mrożonych wtedy użyjemy mniej wody do galaretki.





Składniki:

- 0.5 kg truskawek - mogą być mrożone
- 0.5 szklanki cukru
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml wrzącej wody do rozpuszczenia galaretki

dekoracja
- 3 gwiazdki z czekolady
- kulki srebrne cukrowe
- pół mandarynki

Przygotowanie:

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. W tym czasie truskawki myjemy lub odmrażamy. Przekładamy do miski i miksujemy, dodajemy cukier, jogurt naturalny i mieszamy. Następnie dodajemy galaretkę lekko tężejącą i ponownie mieszamy. Wylewamy do formy i wkładamy do lodówki aby nasz deser stężał. Wyciągamy z formy, dekorujemy i podajemy.

Rada:

Gdy mamy truskawki mrożone to do galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody.






Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

piątek, 5 września 2014

Galaretki z owocami


Polecam pyszny deserek z owocami idealny dla dzieci i dorosłych. Prosto i smacznie.









Składniki:

- 1 gruszka
- 1 nektarynka
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka truskawkowa

- foremki do kokilek lub filiżanki

Przygotowanie:

Cytrynową galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Gruszkę i nektarynkę obrać i pokroić w kostkę. Ponakładać do kokilek lub filiżanek i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki aby stężała.
Truskawkową galaretkę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i tężejącą wylać na cytrynową warstwę. Wstawić do lodówki aby stężało. Możemy zajadać prosto z kokilek lub powyciągać je. Do miski wlać gorącą wodę, włożyć na chwilkę kokilkę i odwrócić na talerz. Smacznego... Z dziećmi i dla dzieci 2014

piątek, 29 sierpnia 2014

Jeżynka

Czas na pierwszy test z galaretkami Wodzisław ze smakami ametystowy i cytrynowy.Jest to szybki sernik na zimno. Galaretki szybko tężeją, z serkiem również szybko stężała. Smak jest bardzo wyrazisty, dzieci i dorośli mega zadowoleni. Polecam wypróbować.





Składniki:

- 200 g jeżyn
- 1 galaretka ametystowa
- 1 galaretka cytrynowa
- 375 g serka waniliowego

- forma do keksa 20 x 7 mierzone po dnie formy

Przygotowanie:

Owoce umyć, dobrze wysuszyć. Wyłożyć na dno formy. Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Gdy będzie tężejąca wylać na owoce i wstawić do lodówki aby stężała. Cytrynową galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i gdy będzie lekko tężeć połączyć z serkiem waniliowym i wylać na stężoną galaretkę. Wstawić do lodówki. Gdy sernik będzie gotowy to wyciągamy z formy. Do większej formy do keksa wlewamy wrzącą wodą tak do połowy, wkładamy naszą formę z serkiem na około 7 -10 sekund, kładziemy talerz na formę i zgrabnym ruchem odwracamy. Serniczek jest już na talerzu. Możemy go jeszcze schłodzić i potem dopiero kroić i podawać. Smacznego.













Lato w pełni! Z dziećmi i dla dzieci 2014

Sałatka z rozszponki i jajka

Dzisiaj na kolację polecam sałatkę fit. Jeśli dbamy o linię to ta sałatka jest dla was idealna. Ostatnio dużo zwracam uwagę na to co jemy i ...