sobota, 2 lutego 2019

Trójkąty z ciasta francuskiego z nadzieniem serowym

Ciasto francuskie na słodko

Dziś przepis na bardzo prosty deser. Świetny przy różnych okazjach, ale też na weekendową przekąskę. Taki trochę deser dla leniuchów, idealny kiedy nie chce nam się zbyt długo siedzieć w kuchni, czy piec ciasto, a mamy ochotę na coś słodkiego. Moim zdaniem takie trójkąciki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, kiedy są jeszcze lekko chrupiące, ale na drugi dzień będą równie dobrą przekąską do zabrania ze sobą lub zjedzenia na deser do kawy czy herbaty. Z ciasta wychodzi około 12 trójkącików, u mnie do zrobienia zdjęć zachowało się ich tylko 5  ;)


Składniki (ok. 10-12 sztuk):
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego light
  • 200 g sera twarogowego
  • 100 g serka waniliowego (u mnie Serek Bio Bakoma)
  • 1 żółtko + 1 jajko do posmarowania
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki budyniu waniliowego

Wykonanie:

Nadzienie serowe:
Do blendera przełożyć twaróg, dodać żółtko, ksylitol oraz serek waniliowy i zblednować do połączenia się składników. Następnie dodać budyń i jeszcze raz zblendować.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. Na środku nakładać farsz zostawiając wolne brzegi, następnie złożyć w trójkąt lekko dociskając brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 minut w rozgrzanym do 180 piekarniku.


Deser z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego

Pierożki z ciasta francuskiego

9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...