piątek, 1 lutego 2019

Jajka w koszulkach na ciemnym chlebie



Warunkiem udanego dnia jest odpowiedni start.
Mam nadzieję, że tym przepisem zachęcę Was do przygotowania bardziej wyszukanego śniadania. 
Będą to jajka w koszulkach na ciemnym chlebie z awokado.
No więc do dzieła!

Potrzebujemy:
  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • 50 ml octu
  • sól
  • pieprz cayenne
  • kolorowy pieprz
  • sok z ½ cytryny
  • ciemny chleb





Do głębokiego garnka nalewamy wody i dodajemy ocet.
Kiedy się zagotuje ostrożnie wkładamy wybite jajka (zależy nam by miały zwartą formę),
przykrywamy i na bardzo małym ogniu trzymamy przez 3 minuty.
Jajka będą z wierzchu ścięte, w środku płynne.
W czasie gdy robią nam się jajka, my przygotowujemy pastę z awokado.
Obrane awokado rozgniatamy, dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz cayenne.
Otrzymaną pastą smarujemy chleb.
Na kromkach układamy jajka w koszulkach i posypujemy kolorowym pieprzem. Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz