INSPIROWANA NATURĄ

Niezwykle aromatyczna, pięknie prezentująca się i obłędnie smaczna sałatka, do której przygotowania zainspirowały mnie mieszanki ziół VEGETA NATUR. Przyprawy te są godne polecenia nie tylko z uwagi na znakomity smak, który nadają potrawom, ale także nieskazitelny skład. Dlatego też będą one doskonałym wyborem dla tych z Was, którzy poszukują produktów z niebudzącą najmniejszych wątpliwości, czystą etykietą.

I tak, Przyprawę z Chili wykorzystałam do przygotowania kruchego spodu upieczonego na mące jaglanej, a także dodałam ją do niebanalnych japońskich grzybków. Vegetą z Curry doprawiłam podsmażonego na oleju kokosowym indyka, natomiast Przyprawę do Sałatek i Dipów użyłam do musu z awokado i kolendry, którym pokryłam kruchy spód. Na bazie tej mieszanki ziół powstał również znakomity dressing, w którym skąpałam roszponkę, mango, pomidorki koktajlowe oraz indyka z grzybkami. Całość posypana sezamem stworzyła niesamowicie smaczną i choć na pierwszy rzut oka dość skomplikowaną to zapewniam Was, że bardzo spójną kompozycję smaków. Serdecznie zachęcam Was do przygotowania tego dania – jestem przekonana, że jego smak zainspiruje Was do poszukiwania nowych kulinarnych doznań.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD:

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • 2 garści roszponki
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 250 g polędwicy z indyka (olej kokosowy, sok z limonki, 1 łyżka przyprawy VEGETA NATUR z Curry)
  • 1 garść japońskich brunatnych grzybów bunapi-shimeji (masło klarowane, 1/2 łyżeczki przyprawy VEGETA NATUR Pikantna z Chili)
  • 1 nieduże mango
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 nieduże awokado (sok z cytryny, 1 duża garść listków kolendry, przyprawa VEGETA NATUR do Sałatek i Dipów)

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 1 czubata łyżka przyprawy VEGETA NATUR do Sałatek i Dipów
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka wody
  • 1 łyżeczka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wymaga Twojej pracy 35 min. Wymaga smażenia 15-17 min. Wymaga pieczenia 25 min. Nie wymaga gotowania Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy.
  2. Łączymy ze sobą wszystkie składniki na kruchy spód i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Masę wkładamy do zamrażalnika na około 15 min. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wypełniamy dno równomiernie rozwałkowanym ciastem. Kruchy spód pieczemy w temperaturze 190 stopni (grzanie góra-dół) przez około 25 min.
  3. Sezam prażymy na suchej patelni.
  4. Polędwicę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (np. w paseczki), skrapiamy sokiem z limonki, a następnie łączymy z przyprawą VEGETA NATUR z Curry i odstawiamy na minimum 30 minut. Po upływie tego czasu wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym i smażymy przez około 6-7 min., od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie złociste z każdej strony.
  5. Od grzybków odcinamy korzonki, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym i smażymy od czasu do czasu mieszając przez około 4-5 min aż ładnie się zarumienią. Pod koniec smażenia dodajemy szczyptę przyprawy VEGETA NATUR Pikantna z Chili i dokładnie mieszamy.
  6. Mango kroimy na mniejsze kawałki.
  7. Pomidorki przekrawamy na połówki.
  8. Cebulę kroimy w piórka.
  9. Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, wyjmujemy łyżką miąższ i umieszczamy go w wysokim naczyniu. Dodajemy sok z limonki, kolendrę oraz szczyptę przyprawy do Sałatek i Dipów VEGETA NATUR. Całość miksujemy na gładką pastę.
  10. Kruchy spód pokrywamy pastą z awokado. Roszponkę skrapiamy dressingiem i następnie układamy ją na kruchym talerzyku naprzemiennie z kawałkami indyka, pomidorkami, grzybkami oraz mango. Całość posypujemy sezamem.
INSPIROWANA NATURĄ. Sałatka z kurczakiem curry na jaglanym spodzie z musem z awokado.
INSPIROWANA NATURĄ. Sałatka z kurczakiem curry na jaglanym spodzie z musem z awokado.
INSPIROWANA NATURĄ. Sałatka z kurczakiem curry na jaglanym spodzie z musem z awokado.
INSPIROWANA NATURĄ. Sałatka z kurczakiem curry na jaglanym spodzie z musem z awokado.
INSPIROWANA NATURĄ. Sałatka z kurczakiem curry na jaglanym spodzie z musem z awokado.
INSPIROWANA NATURĄ. Sałatka z kurczakiem curry na jaglanym spodzie z musem z awokado.


Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Brak komentarzy do "INSPIROWANA NATURĄ"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny