Skip to content

Śledzie po szwajcarsku

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Jeżeli szukasz przepisu na coś pysznego, zdrowego i pięknie wyglądającego – to śledzie po szwajcarsku są idealnym wyborem. Ten przepis przygotujesz w kilka chwil, a jeżeli pozwolisz cebuli się przegryźć z przyprawami, to otrzymasz bardzo prostą sałatkę na każdą okazję. Śledzie po szwajcarsku posmakują nie tylko męskiemu gronu, ale spełnią też swoją rolę wśród osób, które chcą się zdrowo odżywiać. Do przygotowania dania użyłam SEKO Śledzik na okrągło solony z kolorowym pieprzem, który idealnie pasują do całości. Wykorzystujemy całą zawartość pojemniczka, a nie tylko śledzie.

Danie jest wyraziste, pełne smakiem i co najważniejsze – wprowadza do naszej diety zdrowe ryby, których wciąż jemy w Polsce o wiele za mało. Statystyki dowodzą, że sprzedaż ryb maleje u nas z każdym rokiem. Jest to przerażające, gdyż ryby powinno się jeść 2-3 razy w tygodniu! Są zdrowsze od mięsa zwierzęcego, którego statystyczny Polak zjada nawet 6 razy więcej! Ryby to ogromna dawka witamin, kwasów nasyconych i nienasyconych, oraz omega-3. Ryby to dobre tłuszcze. Ich spożywanie wzmacnia odporność i łagodzi procesy zapalne.

 

śledzie z cebulą

Śledzie po szwajcarsku

Śledzie po szwajcarsku – składniki:

  • SEKO Śledzik na okrągło solony z kolorowym pieprzem 2 x 200 g
  • 4 białe cebule
  • łyżka oliwy
  • pół szklanki gęstej passaty pomidorowej
  • łyżka musztardy miodowej
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżka octu
  • 50 g sera owczego feta
  • świeży szczypior.

 

Śledzie po szwajcarsku – wykonanie:

Cebulę obrać, poszatkować na jak najbardziej cienkie plasterki. Włożyć do naczynia, dodać do niej oliwę, passatę pomidorową, musztardę miodową, sól, ocet oraz cebulkę z zalewą od śledzika na okrągło. Śledzie odkładamy na później. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy na całą noc w lodówce (a minimum dwie godziny), aby smaki się połączyły i cebula zmiękła.

Następnie cebulę wyłożyć na talerz. Na jej wierzchu na okrągło poukładać śledzie, dołożyć do nich pokrojony w kostkę ser feta,  oraz posiekany szczypiorek.

 

Smacznego!

 

śledzie po szwajcarsku

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *