Lazania ze szpinakiem i mięsem



Dzień dobry :-) Tym razem zapraszam po przepis na lazanię. Jest dwu smakowa, bo synowi zamarzył się i szpinak i mięso. Nie mógł się zdecydować z czym zrobić lazanie, więc połączyłam te dwa składniki i wyszła taka w dwóch smakach. Powiem Wam, że połączenie super się skomponowało i smakowało. Polecam, warto. Miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • 16 płatów makaronu
  • oliwa z oliwek
  • 200 g starta mozzarella


Warstwa mięsna:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g passaty pomidorowej
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz


Warstwa ze szpinakiem:

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 ząbek czosnku


1. Płaty makronu gotujemy al'dente. Spód naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oliwy z oliwek. 
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, oraz mięso mielone. Smażymy do czasu aż mięso będzie podsmażone. Wtedy dodajemy passatę, mieszamy, dodajemy suszone oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.
3. Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub masła, wrzucamy czosnek przepuszczony przez praskę, oraz umyty, pokrojony w paski szpinak. Jak szpinak zrobi się miękki, wyłączamy gaz i wkruszamy do niego ser feta, mieszamy drewnianą łyżką aż składniki w miarę się nam połączą. 
4. Na spodzie naczynia posmarowanego oliwą układamy 4 płaty makaronu, na to porcję usmażonego mięsa z sosem, oraz pomiędzy porcję ze szpinaku. Całość posypujemy startą mozzarellą, przykrywamy kolejnymi czterema płatami makaronu. Czynność z nałożeniem mięsa, szpinaku (tym razem już całego) powtarzamy, posypujemy serem i nakładamy kolejne cztery płaty makaronu. Na makaron dajemy pozostałe mięso i posypujemy startą mozzarellą. 
5. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Smacznego :-)




10 komentarzy:

  1. Zdecydowanie moja ulubiona wersja lasagne :) Z samym mięsem jest zbyt ciężka, a bez niego to już nie to samo ;) Dodatek szpinaku pięknie podbija smak

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak i mięso to zawsze dobre rozwiązanie :D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniamm ale mi smaku zrobiłaś na lazanię

    OdpowiedzUsuń
  4. całe wieki nie jadłam, pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bym nie miała problemu, aby się zdecydować. Szpinaku nie lubię :P

    OdpowiedzUsuń
  6. we love lasagna, looks wonderful !

    OdpowiedzUsuń
  7. Wlasnie tego bylo mi trzeba na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie, pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger