poniedziałek, 28 stycznia 2019

Truskawkowa proteinka - pyszny fit deser

 

Do niedawna uważałam, że wszelkie koktajle, odżywki białkowe i tym podobne są zarezerwowane dla mięśniaków z siłowni. Jednak niedawno zgłębiłam odrobinę temat i zaczęłam testować różne tego typu produkty - jako dodatek do śniadania, albo sycącą przekąskę. Koktajle białkowe świetnie sprawdzą się jako źródło białka po wysiłku fizycznym, ale niestety póki co jedyny wysiłek na jaki mam czas to wnoszenie córy na 4 piętro. Jak to zwykle ze mną bywa zaczęłam też kombinować co tu by można z takiego koktajlu przygotować i tak o to powstał pyszny i zdrowy deser, na który mam dziś przepis. Do jego wykorzystania użyłam koktajlu wysokobiałkowego Smartfoods, który nie tylko zawiera naturalne składniki (w składzie podanym przez producenta nie znalazłam ani grama chemii) ale dodatkowo wzbogacony jest superfoods takie jak: suszony korzeń maca - bogate źródło białka, aminokwasów w tym niezbędnej argininy. Babka jajowata i babka płesznik oraz siemię lniane - rośliny z wysoką zawartością błonnika wspomagające procesy trawienne, łagodząc wzdęcia i biegunki, a także działające osłonowo na przewód pokarmowy. Czerwony burak z kolei to wspaniały środek krwiotwórczy, dawno uznany przez medycynę naturalną. 
Rozpisałam się o koktajlach ale już przechodzę do przepisu. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 opakowania (30g) koktajlu wysokobiałkowego o smaku truskawkowym
  • 360 ml i 2 łyżki mleka (użyłam krowiego 2% ale może być roślinne)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200 g daktyli
  • 50 g mielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • 100 g nasion słonecznika
  • 5 łyżek płatków owsianych 
  • płatki migdałów do podania
 Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 15 minut. Odlewamy wodę (ale nie wylewamy jej) dodajemy słonecznik, mielone migdały i płatki owsiane i całość blendujemy na gładką masę. Ja jeśli widzę że masa nie chce się ładnie zmielić dolewam trochę wody, w której moczyły się daktyle. Przygotowaną masą wykładamy  na dno tortownicy (średnica 20cm). Żelatynę zalewamy 2 łyżkami mleka i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Koktajle mieszamy starannie, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wykładamy na spód. Posypujemy po wierzchu płatkami migdałów i odstawiam do lodów by stężało. 






22 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie. Muszę to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koktajl białkowy w formie deseru? Świetnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kojarzy mi się z ekstra jogurtem

    OdpowiedzUsuń
  4. super wyszło, spróbuję i ja zrobić

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda naprawdę pysznie ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, jaki cudny deserek! <3 czym mogłabym zastąpić żelatynę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. agarem - niestety nie podam Ci proporcji, bo nie używałam go, ale na pewno znajdziesz w necie przelicznik

      Usuń
  7. Nie miałam okazji spróbować takiej odżywki a deser wygląda pysznie ❤

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdrowo i naprawdę przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...