poniedziałek, 28 stycznia 2019

Zupa brukselkowa





Składniki:

500 g brukselek
1/2 skrzydła z indyka
1/4 selera
2 pietruszki
3 marchewki
kawałek pora
6 ziemniaków
300 g śmietany 18%
1 szklanka mleka 2%
2 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarenkach
sól
1 łyżeczka cukru
koperek
dymka


Sposób wykonania:

Indyka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy około 1,5 l wody. Gotujemy.
Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmujemy z jej powierzchni pianę i wrzucamy obraną oraz oczyszczoną włoszczyznę (seler, marchew, pietruszka i por). Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie przygotowujemy brukselki: odkrawamy końcówki i w razie potrzeby zdejmujemy pierwsze listki. Większe sztuki kroimy na pół.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Odławiamy warzywa i mięso z wywaru. Marchew kroimy w kostkę.
Do zupy wrzucamy brukselkę oraz ziemniaki. Dodajemy łyżeczkę cukru i gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie wrzucamy z powrotem do zupy pokrojoną marchewkę.
Śmietanę mieszamy z 1 łyżką  gorącej zupy i tak zahartowaną wlewamy do całości. Dodajemy mleko. Zupę podgrzewamy do momentu aż zacznie się delikatnie gotować.
Przed podaniem porcję zupy oprószamy dużą ilością poszatkowanego koperku oraz dymki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...