Omlet czekoladowy z owocami

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie zawsze mamy czas, by je odpowiednio celebrować, ale niedzielne poranki sprzyjają przygotowywaniu niecodziennych potraw i spożywaniu ich w gronie najbliższych. Puszysty omlet czekoladowy poleca się na takie okazje!

zdjęcie główne - artykuł sd(1)

CZEKOLADOWY OMLET BISZKOPTOWY

  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki mąki (może być bezglutenowa) + 0,5 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • szczypta cynamonu

Ogólna zasada: ilość jaj = ilość łyżek mąki

Żółtka oddziel od białek, następnie zmieszaj delikatnie z cukrem i przesianą mąką przy pomocy trzepaczki (można dodać odrobinę wody). Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą czekoladową. Powstałe ciasto wylej na rozgrzaną patelnię wysmarowaną tłuszczem i smaż z obu stron na małym ogniu pod przykryciem. Gotowy omlet przełóż na talerz. Podawaj ze świeżymi owocami, cynamonem, miodem lub innymi dodatkami.

Smacznego!

LOGO

 

Wartość odżywcza w 100 g:

  • wartość energetyczna – 196,4 kcal
  • białko – 9,3 g
  • tłuszcze – 10,0 g
  • węglowodany – 20,0 g
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments