Torcik Czekoladowy Z Dżemem I Kremem Mascarpone

by - 1/25/2019 12:02:00 AM

Tworząc ten torcik wzorowała się na słynnym torcie Sachera którego jeszcze nigdy nie piekłam, ale w końcu i jego też upiekę ;)
Ciasto jest w punkt słodkie, a słodycz jego przełamana jest kwaskowatym dżemem. Ja dorzuciłam jeszcze bardzo słodkie cukierki czekoladowe które nam nie smakowały i nie wiadomo było co z nimi tak naprawdę zrobić. Nadały one ciastu większej wilgotności i lekkiego wyglądu Brownie. Oczywiście można cukierki pominąć i ciasto też na pewno się uda :)












Składniki na foremkę o śred. 22 cm:

  • 6 jajek kl M
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1/2 szkl cukru 
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • ewent. 5-6 cukierków truflowych

dodatkowo:
  • 125 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • około 1/2 słoika dżemu rabarbarowego lub morelowego np. domowego <--klik
polewa:
  • 20 g masła
  • 5 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • ewent drobno pokrojone orzechy laskowe lub wiórki kokosowe



Pieczenie

1. Białko oddzielamy od żółtek.
2. Białka ubijamy na sztywno i utrwalamy 3 łyżkami cukru.
3. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
4. Tymi samymi ubijakami, ucieramy masło z cukrem dodając po jednym żółtku w trakcie miksowania. Następnie dodajemy mąkę, kakao, roztopioną czekoladę i ewentualnie pokrojone cukierki (ja dodałam bo nie miał ich kto zjeść, a w ciasto wpasowały się idealnie)
Miksujemy całość i wykładamy do tortownicy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.

Pieczemy w 180 stop. przez około 40-45 minut do suchego patyczka

Złożenie

5. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty.
6. Na dolny blat wykładamy grubszą warstwę dżemu, a następnie przykrywamy blatem.
Mascarpone miksujemy z cukrem i wykładamy na drugi blat, możemy jeszcze posmarować ostatni blat dżemem cienko i dopiero przykryć ciasto.


Polewa

7. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto i posypujemy po wierzchu orzechami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego !!!



Podobne Posty

7 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych