Dziś chcę się podzielić z wami przepisem na placek drożdżowy dla leniucha. Przepis nie jest skomplikowany, zawsze wychodzi.
10 dag drożdży
1 i 1/2 szklanki cukru
4 całe jajka + 2 żółtka
20 dag masła
1 i 1/2 szklanki gorącego mleka
1 cukier wanilinowy
1 kg mąki
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem. Na cukier wylać roztrzepane widelcem jajka, a na nie zetrzeć masło na tartce jarzynowej. Zalać wszystko gorącym mlekiem. Zostawić na 3 godziny. Po tym czasie dodać mąkę, wymieszać.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 50 minut.
Dla lepszego smaku, do ciasta można dodać startą skórkę z cytryny. Cytrynę trzeba wcześniej sparzyć i wyszorować.
Drożdżowiec przed włożeniem do piekarnika posypujemy kruszonką. Kruszonka jest prosta w wykonaniu. Potrzebujemy do niej 3/4 szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru, pół kostki masła. Wszystko mieszamy do uzyskania grudek i posypujemy ciasto. Do ciasta drożdżowego najlepiej pasuje kruszonka z mąki typu 500.
Ps. Jeżeli Twój piekarnik zbyt mocno przypieka ciasto lub nie grzeje, polecam naprawę piekarnika w Technikan.pl
Komentarze
Prześlij komentarz