Ryż z tuńczykiem, marchewką i cukinią

     Tuńczyk bardzo dobre komponuje się z ryżem. Dziś w połączeniu z cukinią i marchewką tworzy pyszne, dietetyczne danie. Zamiast ryżu białego możemy użyć brązowego a będzie jeszcze zdrowiej.



Składniki:
  • 2 porcje ryżu
  • tuńczyk w sosie własnym
  • duża cukinia
  • duża marchewka
  • zioła prowansalskie
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego do smażenia
  • olej do polania dania np. lniany 
Wykonanie: 

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy marchewkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Cukinię myjemy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do posmażonej marchewki. Możemy lekko podlać wodą.
Tuńczyka odsączamy z zalewy i wrzucamy do patelnię gdy warzywa będą miękkie. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi.
Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy.

Ugotowany ryż nakładamy na talerz, a na to warzywa z tuńczykiem. Posypujemy natką i polewamy olejem lnianym.


Komentarze