Kto z Was nie lubi przekąsek z ciasta francuskiego? Ja je darzę ogromną sympatią! Szczególnie lubię podgryzać je do zimnego piwa. Dlatego zawsze w pogotowiu trzymam przynajmniej jeden arkusz ciasta francuskiego. Jest to bardzo przydatne, gdy wpadną do mnie niespodziewani goście! Do przygotowanie tych ślimaczków wystarczą tak naprawdę 3 składniki plus opcjonalne przyprawy i nawet jeśli akurat czegoś zabraknie nam w domu, to można po to szybko wyskoczyć do sklepu. Ślimaczki z ciasta francuskiego można oczywiście przygotować ze swoimi ulubionymi dodatkami: chorizo, szynką, boczkiem, suszonymi pomidorami, papryką, czy ziołami. Wybór pozostawiam już Wam. 😉
SKŁADNIKI
- 1 arkusz ciasta francuskiego, ok. 300 g
- 100 ml passaty (przecieru pomidorowego)
- 150 g żółtego sera
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
PRZYGOTOWANIE
- Ser żółty zetrzyj na tartce o dużych oczkach. Arkusz z ciastem francuskim rozwiń. Posmaruj wierzch passatą i posyp go ziołami oraz żółtym serem.
- Kolejno ciasto zwiń w rulon, zawijając je wzdłuż krótszego boku. Następnie pokrój je na plastry o grubości ok. 0,5 cm.
- Ślimaczki ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią.
6 komentarzy
Zapachniało pysznie. W sam raz na raz. 🙂
Zdecydowanie tak 😉
Zawsze robimy ślimaczki na słodko ale taka wersja też jest super 🙂
Na słodko też są super 😉
Ciekawy przepis, muszę wypróbować 🙂
Bardzo mocno polecam 😉