X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Hamburger wieprzowy z ajvarem

Hamburger wieprzowy z ajvarem

Niektórzy mogą uznać to danie za profanację. Ja nie mam z tym problemów. Nie twierdzę, że jest to oryginalna receptura na hamburgera. Po drugie uważam, że w kuchni trzeba eksperymentować i szukać nowych smaków. Po trzecie ta wariacja na temat hamburgera, nie ustępuje w niczym swojemu wołowemu odpowiednikowi 😊 Hamburger wieprzowy z Ajvarem Podravka jest pod wieloma względami jest nawet lepszy. Na jego korzyść przemawia kilka kwestii. Zdecydowanie łatwiej dostać w Polsce dobrej jakości wieprzowinę niż dobrej jakości wołowinę. Jej cena jest korzystniejsza, a przygotowanie łatwiejsze.

Składniki dla 4 osób:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego np. karkówki
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki Ajvaru łagodnego Podravka
  • 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczka czarnego pieprzu
  • olej roślinny do smażenia 
Dodatki:
  • 8 plastrów surowego wędzonego boczku
  • 4 bułki hamburgerowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 sałata rzymska lub ½ lodowej

Przygotowanie:

Krok 1:

Mięso wieprzowe wymieszaj z pokrojoną w drobną kostkę cebulą, 2 łyżkami Ajvaru łagodnego Podravka. Następnie dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób na jednolitą masę. Odstaw aby smak pasty przeniknął do mięsa. Bułki opiecz na patelni grillowej lub np. w piekarniku.

Krok 2:

Zwilżonymi wodą dłońmi, uformuj 4 zgrabne burgery. Następnie usmaż kotlety na rozgrzanym oleju, około 3-4 minuty z każdej strony. Przygotuj inne dodatki: cebulę pokrój w krążki, pomidora i ogórka w plastry. Sałatę drobno posiekaj.

Krok 3:

Na niewielkiej ilości oleju podsmaż z obu stron boczek, aż będzie złocisty i chrupiący. Następnie ułóż na kratce, aby przestygł i osączył się z tłuszczu (możesz położyć pod kratkę ręcznik papierowy). Następnie składamy hamburgery: obie połówki bułki smarujemy obficie Ajvarem łagodnym Podravka.

Krok 4:

Na jednej połówce bułki ułóż sałatę, cebulę, kotleta, plastry pomidora, chrupiący boczek i plastry ogórka kiszonego. Na koniec przykryj drugą połówką bułki.

Podajemy np. z domowymi frytkami, ja wybrałem grubo krojone frytki ze skórką. Dodatkowo zamiast ketchupu jeszcze trochę Ajvaru łagodnego Podravka 😊

Oryginalny chorwacki Ajvar Podravka

Jednak prawdziwą duszą tego dania jest oryginalny chorwacki Ajvar Podravka (link). Ta warzywna pasta to połączenie dojrzałych papryk i bakłażanów oraz starannie dobranych przypraw. Nie zawiera konserwantów, aromatów oraz sztucznych barwników. Jej dodanie sprawia, że Hamburger wieprzowy jest pełen różnorodnych nut smakowych. Dodatkowo mięso staje się bardziej soczyste i nabiera pięknego koloru dojrzałej papryki. Smak tego dania przynosi mi na myśl Trogir, moje ulubione miejsce w Chorwacji. Jego obfite stragany, pełne dojrzałych w słońcu warzyw i owoców. Smak tamtejszej pljeskavicy i ulice pełne uśmiechniętych ludzi. Z Ajvarem Podravka można zasmakować kawałka Chorwacji na talerzu.

Ajvar Podravka może znaleźć wiele ciekawych zastosowań w kuchni. Posłuży świetnie zarówno jako sos do mięs, zamiennik ketchupu na zapiekance, czy gotowy dip do karnawałowych przystawek.

Poezja smaku i aromatu

Tak przygotowany Hamburger wieprzowy to prawdziwa poezja smaku i aromatu. Dodatkowo chrupiąca bułka i warzywne dodatki, które możecie dowolnie modyfikować. Tak przygotowany kotlet można zjeść również z dodatkiem pieczonych ziemniaków (przepis TU) i prostej sałatki (przepis TU). A latem przygotować go na grillu. Będzie smakował obłędnie. Jedna uwaga zaopatrzcie się w serwetki, jedząc tego burgera nie da się nie ubrudzić 😉

Polecam przepis na Hamburger wieprzowy z Ajwarem Podravka, zwłaszcza że jest przygotowany w formie „krok po kroku”, co znacznie ułatwi zadanie. W razie jakichkolwiek pytań i wątpliwości piszcie śmiało. Chętnie odpowiem na każdy komentarz 😊

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i Instagram.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również