Tort śmietankowy

Tort zrobiłam dla mojej córeczki  Hani na 2 urodziny, a że jest fanką bajki Masza i Niedźwiedź wydruk cukrowy musiał być koniecznie z bohaterami tej bajki. Tort jest delikatny i mocno śmietankowy w smaku, Nie zawiera alkoholu i nie jest za słodki, dlatego doskonale nadaje się dla dzieci.



Na biszkopt-tortownica 24 cm:
6 jajek
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
100 ml wody
100 ml oleju

Na masę śmietanową
1 l śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody

Na masę maślaną:
300 g prawdziwego masła
2/3szklanki cukru pudru
4 łyżki mleka
Szczypta czerwonego barwnika spożywczego

Na poncz:
1 szklanka mocnej słodzonej herbaty

Ponad to wydruk cukrowy


  • Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Dno tortownicy wyłożyć papierem, boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą, aby ciasto mogła się "wspinać " po bokach tortownicy. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 45-50 min. Zostawić do ostygnięcia, a po wystygnięciu przeciąć na 3 blaty.
  •  Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić.Śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Ubijać zaczynając od małych obrotów miksera, stopniowo je zwiększając. Kiedy śmietana jest już ubita dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Ubijać już tylko do połą czenia się składników.
  •   Jeden z blatów biszkoptowych nasączyć herbatą, następnie wyłożyć na niego 1/3 masy śmietanowej. Przykryć kolejnym blatem, którego również nakeży nasączyć i posmarować kolejną częścią śmietany. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć go,ale nie smarować już śmietaną. Pozostała śmietaną smarujemy boki tortu.
  •   Masa maślana. Masło w temperaturze pokojowej ubić na puch, następnie stopniowo dodawać cukier puder i mleko,aż do uzyskania jednolitej, gęstej kremowej masy. Na końcu dodać barwnik i ubijać jeszcze do uzyskania jednolitego koloru.
  •   Górę tortu posmarować masą maślaną, położyć na nią wydruk cukrowy i mocno go docisnąć. Resztę masy przełożyć do rękawa cukierniczego z wybraną tylką. Ozdobić rant tortu na górze, tak aby zasłonić miejsce w którym kończy się wydruk. Pozostałym kremem ozdobić dół tortu. Odstawić do lodówki na ok. Godzinę. Smacznego!

2 komentarze:

Popularne