Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem, fetą i wędzonym pstrągiem

Uwielbiam naleśniki! Na słodko, na słono, pszenne, orkiszowe czy gryczane. Mogłabym je jeść codziennie, ale to mogłoby być poczytane za lekką przesadę 🙂 Takie na wytrawnie to świetny pomysł na obiad czy kolację – można bawić się dodatkami, składnikami i smakami. No i robi się je szybko. Tym razem mam dla Was przepis na naleśniki orkiszowe ze szpinakiem, fetą i wędzonym pstrągiem.

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem, fetą i wędzonym pstrągiem – low FODMAP

Wypchane po brzegi

Farsz do naleśników to szpinak, feta, pomidorki i wędzony pstrąg tęczowy. Możecie też użyć łososia albo pstrąga łososiowego. Z łososiem jednak uważajcie! Ten norweski wcale nie jest taki zdrowy, chyba, że pochodzi z upraw ekologicznych. Najlepiej wybierać łososia pacyficznego, dzikiego. Taki jednak jest trudniej dostępny i droższy. Stąd też pstrąg wędzony, który w sumie smakuje podobnie. Moje naleśniki są orkiszowe , ale możecie oczywiście użyć klasycznych pszennych naleśników. 

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem, fetą i wędzonym pstrągiem 

Naleśniki orkiszowe ze szpinakiem, fetą i wędzonym pstrągiem – low FODMAP

Składniki na naleśniki (3-4):

¾ szklanki mąki orkiszowej

¾ szklanki mleka

1 jajko

1 łyżka oleju

Szczypta soli

Składniki na farsz:

2 porcje szpinaku mrożonego (ok. 100g)

50 g sera feta

50 g sera koziego (lub fety)

1 ząbek czosnku 

50 g wędzonego na zimno pstrąga łososiowego lub łososia

1 mały pomidor

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie miksujemy. Smażymy na suchej, nieprzywierającej patelni po około 1 minutę z każdej strony.

W rondelku rozmrażamy szpinak, dodajemy czosnek lub oliwę oraz pokrojone w kostkę sery i gotujemy na małym ogniu, aż sery się nieco rozpuszczą. Dodajemy pokrojoną w kostkę rybę i pomidora, przyprawiamy.

Naleśniki nadziewamy farszem, możemy je jeszcze potem podgrzać lekko na patelni, jeżeli zdążyły ostygnąć.

Składniki na naleśniki (3-4): ¾ szklanki mąki orkiszowej ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Szczypta soli  Składniki na farsz: 2 porcje szpinaku mrożonego (ok. 100g) 50 g sera feta 50 g sera koziego (lub fety) 1 ząbek czosnku (przy diecie low FODMAP zastąpić oliwą czosnkową) 50 g wędzonego na zimno pstrąga łososiowego lub łososia 1 mały pomidor Sól, pieprz    Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie miksujemy. Smazymy na suchej, nieprzywierającej patelni po około 1 minutę z każdej strony.  W rondelku rozmrażamy szpinak, dodajemy czosnek lub oliwę oraz pokrojone w kostkę sery i gotujemy na małym ogniu, aż sery się nieco rozpuszczą. Dodajemy pokrojoną w kostkę rybę i pomidora, przyprawiamy. Naleśniki nadziewamy farszem, możemy je jeszcze potem podgrzać lekko na patelni, jeżeli zdążyły ostygnąć.

Macie ochotę na naleśniki na słodko?

To dobrze trafiliście ! Pod tym linkiem znajdziecie mnóstwo przepisów na pyszne placuszki, naleśniki i omlety na słodko. Idealne na śniadanie!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *