Syrniki (placuszki twarogowe)

Jedna porcja ma:

Kalorie 332kcal
Węglowodany 40 g węgli
Białko 25 g białka
Tłuszcze 8 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

288 kcal
250 g twarogu półtłustego
78 kcal
1 szt. jaj (L)
156 kcal
3 łyżki cukru
-
1 szczypta soli
13 kcal
1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami
130 kcal
3 łyżki kaszy manny błyskawicznej

Do smażenia

-
olej rzepakowy

Cały przepis ma:

  • 664 kcal
  • 79 g węgli
  • 51 g białka
  • 16 g tłuszczu
  1. Z podanego przepisu wychodzi 8 sztuk po ok. 50 g.

    W misce rozgnieść widelcem twaróg klinek. Dodać jajko, cukier, sól, ekstrakt waniliowy i wymieszać.
  2. Dodać 3 kopiate łyżki surowej kaszy manny i ponownie dokładnie wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
  4. Zwilżyć dłonie, formować kulki i od razu układać na rozgrzanej patelni. Placuszki delikatnie spłaszczyć.
    Smażyć z obu stron na wolnym ogniu, do momentu aż się zrumienią. Przekładać za pomocą dwóch łopatek.
  5. Usmażone syrniki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

    Można ograniczyć ilość cukru i placuszki podać np. z miodem i owocami.
  • Syrniki (placuszki twarogowe)
  • dodatkowy obraz dla Syrniki (placuszki twarogowe)

Syrniki (placuszki twarogowe)

Jedna porcja ma:

Kalorie 332kcal
Węglowodany 40 g węgli
Białko 25 g białka
Tłuszcze 8 g tłuszczu