Rolada serowa z mięsem mielonym i ajvarem

Rolada serowa to idealne danie, do podania na rodzinnej imprezie, czy spotkaniu ze znajomymi. Bardzo efektowna, prosta do zrobienia i pyszna. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Niepowtarzalny smak gwarantuje dodatek Ajvaru ostrego Podravka, który świetnie pasuje nie tylko do mięs, czy w formie dipu ale również do makaronów i potraw z kuchni śródziemnomorskiej. Potrafi wzbogacić każde, nawet proste danie, więc warto mieć go w swojej spiżarni. Ajvar Podravka został przygotowany w oparciu o oryginalne chorwackie receptury i ma świetny skład – nie zawiera konserwantów, aromatów i sztucznych dodatków. Polecam!!!

Składniki (blacha o wymiarach 23×33 cm):

  • 400 g żółtego sera
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 100 g gęstego jogurtu naturalnego

Jajka wymieszać z jogurtem. Dodać ser, starty na grubych oczkach tarki, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy. Odwrócić spodem do góry i delikatnie usunąć papier do pieczenia. Przy brzegach można pomóc sobie nożem.

Składniki na nadzienie:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 4 łyżki Ajvaru ostrego Podravka
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz

Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć równomiernie na upieczony serowy spód, zostawiając ok. 1,5 cm wolnego miejsca wzdłuż jednej z dłuższych krawędzi. Zwinąć roladę w stronę wolnego brzegu. Całość zawinąć w papier do pieczenia, przełożyć ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec przez 40 minut. Pokroić w plastry i podawać z Ajvarem ostrym Podravka.

Smacznego!

Ajvar Podravka jest dostępny w wersji łagodnej i ostrej. Ostatnio na rynku pojawiły się również super nowości:

Ajvar Podravka z cebulką, Ajvar Podravka BBQ oraz Ajvar Podravka z sosem chrzanowym. Dla każdego coś dobrego : ) Polecam!

*Wpis powstał przy współpracy z marką Podravka

Komentarzy: 32

  1. Inez
    11 stycznia 2019 / 10:09

    Ale to pysznie wyglada ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2019 / 1:57

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  2. Aga
    11 stycznia 2019 / 12:04

    Wygląda rewelacyjnie na pewno zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2019 / 1:58

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Kasia
    11 stycznia 2019 / 12:37

    Mniam!

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2019 / 1:58

      🙂 🙂 🙂

  4. Emi
    11 stycznia 2019 / 14:37

    Super pomysł 🙂

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2019 / 1:58

      Dziękuję 🙂

  5. Majka
    11 stycznia 2019 / 18:35

    Świetny pomysł 😍 A ja mam nawet domowy ajvar 😉

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2019 / 1:59

      Nie pozostaje nic innego jak wypróbować 😉

  6. Kora
    11 stycznia 2019 / 19:15

    Ale pyszności ❤️

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2019 / 1:59

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  7. Danusia
    11 stycznia 2019 / 21:46

    Kiedyś robiłam roladę ale dałam wiecej sera i bez jogurtu wiec twoja pewnie delikatniejsza do środka mięso i pieczarki i było mdło z ajvarem myśle lepszy charakter bardziej wyrazisty bo sam w sobie lubię wiec spróbuje.

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2019 / 2:02

      Polecam wypróbować, w wersji z ajvarem jest pyszna i zdecydowanie nie brakuje jej charakteru 🙂

      • Danusia
        14 stycznia 2019 / 0:18

        Bardzo dobra roladka zamiana sera na jogurt wyszła na plus bede korzystać z pomysłu dziękuję.

        • Marta
          Autor
          14 stycznia 2019 / 1:01

          Super! cieszę się, że posmakowała 🙂

  8. romka
    12 stycznia 2019 / 1:33

    A co to za dodatki na przedostatnim zdjeciu?

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2019 / 2:02

      Sałatka z ogórków i indyjski ryż 😉

  9. Gosia
    12 stycznia 2019 / 17:50

    Pyszna jest 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2019 / 1:00

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  10. Malgonia
    13 stycznia 2019 / 13:29

    Pyszna! ❤️

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2019 / 1:01

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  11. 14 stycznia 2019 / 9:03

    Wygląda smakowicie! Inny sposób na podanie rodzinie mięsa mielonego – podoba mi się 🙂

    • Marta
      Autor
      14 stycznia 2019 / 10:54

      Dziękuję i polecam 🙂

  12. Nora
    31 stycznia 2019 / 11:38

    Bardzo smaczne też na zimno na przegryzke 🙂

    • Marta
      Autor
      31 stycznia 2019 / 23:56

      Miło mi, że smakowało 🙂

  13. 2 czerwca 2020 / 17:59

    Ja już wypróbowałam przepis i jestem zachwycona! Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Poza tym przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne. Mojej rodzinie bardzo smakowało, nawet teściowa prosiła mnie o przepis. Na pewno rolada często będzie gościła na moim stole 🙂 zdecydowanie polecam przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2020 / 12:21

      Super, że posmakowało 🙂

  14. Ewelina
    11 marca 2022 / 15:58

    Mięso ma być owinięte papierem do pieczenia dookoła? Będę wdzięczna za odpowiedź.

    • Marta
      Autor
      14 marca 2022 / 0:21

      Mięso przekładamy na serowy spód, zawijamy w roladę i całość owijamy papierem do pieczenia 🙂

  15. Nicole
    9 marca 2023 / 2:11

    Pyszniutkie wyszło, nie miałam ajwaru ale dałam za to trochę koncentratu z przyprawami 🙂

    • Marta
      Autor
      18 marca 2023 / 20:30

      Super 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 2 =