Sernik bez spodu z żurawiną



Sernik jest ten niezwykle delikatny i kremowy-taki do jedzenia łyżeczką, po prostu rozpływa się w ustach. Śmietankowy smak sernika został przełamany kwaskowatą żurawiną, a to wszystko polane mocno czekoladową polewą. Jeżeli postąpicie według moich instrukcji co do pieczenia i studzenia, ciasto na pewno nie opadnie.


1 kg sera z wiaderka
100 ml śmietanki 30 %
4 jajka
200 g masła 
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
aromat waniliowy
50 g suszonej żurawiny

Na polewę:
125 g masła
8 łyżek cukru
4 łyżki kakao
3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki żelatyny

  • . Masło roztopić i przestudzić. Ser zmiksować z jajkami cukrem, śmietanką i budyniem. Dodać ostudzone, roztopione masło i ponownie zmiksować. Dosypać żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 190 st C. Sernik wlać do formy i stawić do piekarnika piec przez 30 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 150 st. C i piec jeszcze 30 min. Sernik zostawić do całkowitego ostygnięcia w uchylonym piekarniku.
    Polewa.Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!



4 komentarze:

  1. Sernik wygląda wręcz idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie się prezentuje :) Super pomysł z żurawiną... w serniku zazwyczaj lądują rodzynki, a tutaj miła niespodzianka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a żurawina rzeczywiście pasuje, nawet bardziej niż rodzynki, no i rozwiązałam problem z rodzynkami czy bez:)))

      Usuń

Popularne