sobota, 5 stycznia 2019

Meksykański gulasz z indykiem




Składniki:

500 g mięsa z udźca indyka
1 cebula
1/2 szklanki ciecierzycy w zalewie
1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
1/2 szklanki kukurydzy z puszki
700 ml przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
3 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka suszonej kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
1 łyżeczka ostrej papryki
4 łyżki oleju roślinnego



Sposób wykonania:

Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy mąką i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z każdej strony na złoty kolor. Przekładamy do dużego garnka.
Na patelnię po indyka wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażamy ją.
Gdy zacznie się szklić, dodajemy do niej poszatkowany czosnek oraz przyprawy (paprykę wędzoną oraz ostrą, kolendrę i cynamon). Podgrzewamy około 3 minut cały czas mieszając. 
Po tym czasie wlewamy na patelnię około 200 ml przecieru,  a następnie całość przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy resztę przecieru pomidorowego, sos sojowy oraz sól. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po upływie tego czasu do gulaszu dodajemy odsączoną ciecierzycę, fasolkę oraz kukurydzę.
Podgrzewamy pod przykryciem kolejne 15 minut.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...