Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście. Szybka przekąska

Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście. Szybka przekąska. Dziś polecam Wam pyszną i szybką w przygotowaniu przekąskę. Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście sprawdzą się idealnie na nie jednym przyjęciu czy spotkaniu z przyjaciółmi. Tak przygotowane pieczarki można podać same, z ulubionymi sosami lub jako dodatek do innych dań. Spróbujcie, polecam Wam ten pyszny i prosty przepis.

Pieczarki w żytnio – kukurydzianym cieście. Szybka przekąska idealna na każdą okazję.

Składniki:

  • około 12 pieczarek
  • 5 pełnych łyżek mąki żytniej – użyłam typ 720 PZZ Białystok
  • 3 pełne łyżki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko klasy M
  • większa szczypta suszonej mielonej bazylii
  • pieprz i sól do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy, odcinamy ogonki i przecinamy każdą na pół.

Do głębokiego talerza lub miski wsypujemy oba rodzaje mąki, wbijamy 1 jajko, doprawiamy po całości pieprzem (ciasta nie może być mdłe), dodajemy około szczypty soli i szczyptę (większą) suszonej mielonej bazylii. Powoli dolewamy mleko, mieszając całość np. widelcem. Ma nam powstać ciasto gęstsze od śmietany. W razie potrzeby można dodać ciut więcej mleka (gdy ciasto jest za gęste) lub dosypać mąki kukurydzianej (gdy wyjdzie za rzadkie).

Połówki pieczarek maczamy w cieście i smażymy na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.

Podajemy same lub w towarzystwie ulubionych sosów.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz