Kaszotto z warzywami (300 kcal)

Kaszotto z warzywami
Kaszotto z warzywami

Kaszotto z warzywami to bardzo zdrowa, lekka i wyjątkowo smaczna potrawa jarska na obiad. Jest polskim odpowiednikiem włoskiego risotta i zamiast z ryżu, jest przygotowane z kaszy gryczanej. Danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego jest idealne również jako lunch w pracy czy szkole. Kaszotto gryczane z brokułem, papryką i groszkiem świetnie sprawdzi się dla wszystkich osób będących na diecie, gdyż jest wyjątkowo sycące, a jedna porcja (jeśli całość podzielimy na 3) ma tylko 300 kcal. Jest ponadto bogatym źródłem błonnika, witamin A i C, a także magnezu i żelaza. Polecam!

Składniki na kaszotto z warzywami (około 3 porcje):

  • 150 g kaszy gryczanej prażonej
  • spora cebula
  • papryka czerwona
  • brokuł
  • około szklanka groszku mrożonego
  • dwie szklanki bulionu warzywnego (lub drobiowego)
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, suszone pomidory (przyprawa)
  • łyżka oleju

 

Przygotowanie

Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski. Cebulę podsmażamy na patelni na oleju. Następnie do cebuli dodajemy kaszę, mieszamy i jeszcze chwilę przysmażamy. Po chwili kaszę zalewamy połową bulionu i patelnię nakrywamy pokrywką. Kiedy kasza wchłonie bulion, wtedy wlewamy kolejną porcję płynu.
W międzyczasie dodajemy groszek i paprykę. W miarę potrzeby uzupełniamy bulion. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Całość dusimy do momentu aż kasza i wszystkie warzywa będą miękkie. Na samym końcu dodajemy ugotowanego brokuła, a całość posypujemy natką pietruszki.

Kaszotto z warzywami
Kaszotto z warzywami

 

Zobacz inne przepisy z kaszą gryczaną:

Pierogi Po Lwowsku

Pieróg Biłgorajski

Kotlety Z Kaszy Gryczanej (156 Kcal)

Papryka Faszerowana Kaszą Gryczaną (292 Kcal)

Sałatka Z Kaszą Gryczaną I Warzywami (Na Fit Lunch -170 Kcal)

Print Friendly, PDF & Email