Naleśniki na soku jabłkowo-gruszkowym (bez mleka)

Naleśniki na soku jabłkowo-gruszkowym (bez mleka) Proste, pyszne naleśniki o wyjątkowym smaku. Dzisiejsza wersja jest idealna dla osób nietolerujących laktozy. Przepis powstał dosłownie pod wpływem chwili i… został z nami na stałe. Moja rodzina uwielbia tą wersję naleśników. Pamiętajcie, by użyć dobrej jakości soku. Ja polecam Wam soki FRUTI Premium. Wraz z bliskimi przetestowaliśmy je w Święta i… jesteśmy zachwyceni ich smakiem. Polecam je od tak lub jako składnik wielu dań 🙂 Kolejne przepisy z sokiem w roli głównej już niedługo. A teraz… zapraszam Was na pyszne naleśniki na soku jabłkowo-gruszkowym (bez mleka).

Składniki: (na 4-5 sztuk)

  • 250 ml soku jabłkowo-gruszkowego – użyłam FRUTI Premium
  • 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju (do ciasta) + odrobina oleju do smażenia
  • 1 jajko klasy M
  • ulubione dodatki do podania: u mnie cukier puder, odrobina konfitury jagodowej i plasterki pomarańczy

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę pszenną, wlewamy sok jabłkowo-gruszkowy, wbijamy 1 jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną i łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Ciasto odstawiamy na 5-10 minut. Przed smażeniem mieszamy.

Naleśniki smażymy na niedużej ilości oleju (ja natłuszczam patelnię co 2-gi naleśnik), z obu stron na złoto.

Usmażone podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie odrobina konfitury jagodowej, cukier puder i plasterki pomarańczy.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz