Ryżowy deser z mango Prosty w przygotowaniu, pyszny ryżowy deser z rozpływającym się w ustach mango. Uwielbiam. Po takie desery sięgam najczęściej, gdy mam ochotę na coś lekko słodkiego i sycącego. Dzisiejszy deser możecie z powodzeniem podać w ramach drugiego śniadania. Jeśli tak jak ja i moja rodzina uwielbiacie desery na bazie ryżu (jak np. popularne „belriso”), to ten na pewno Wam posmakuje. Spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy 🙂 Aż trudno uwierzyć, że mamy już 2019 rok.
Składniki:
- 100 g białego ryżu
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń bez cukru – u mnie dziś o smaku malinowym, ale można użyć np. waniliowy lub śmietankowy
- 2 łyżki cukru* – użyłam cukier trzcinowy pełny
- 4 płaty mango w syropie
*można użyć mniej
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (nie solimy go). Można również użyć ryżu z dnia poprzedniego.
Ugotowany ryż przekładamy do garnka. Zalewamy 1 szklanką mleka i chwilę gotujemy (u mnie z 3-4 minuty), w między czasie słodzimy i mieszamy. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy nasz budyń. Następnie wlewamy go do ryżu. Całość gotujemy (na małym ogniu) często mieszając, aż całość zacznie gęstnieć (nie gotujemy zbyt długo, to nie ma być bardzo gęsty deser).
Ryż przekładamy do pucharków. Zostawiając miejsce na mus mango.
Płaty mango z syropu przekładamy do miseczki i dokładnie rozgniatamy na a la mus. Wykładamy łyżeczką na nasz ryżowy deser.
Podajemy od razu lub po schłodzeniu. Ja dodatkowo podałam z małą porcją lekko malinowego nadzienia.
Smacznego
Gdzie kupić pyszne płaty mango w syropie i inne wyjątkowe produkty? Zachęcam Was do zapoznania się z ofertą sklepu Sprawiedliwego Handlu
O całej idei i produktach pisałam Wam już tutaj. Polecam!
bardzo lubię takie desery
🙂
jeszcze nie jadłam tego typu, ale już jestem chętna 🙂
🙂