Zupa krem z białych warzyw


     Nowy rok i nowe postanowienia. Zapewne wszyscy będziemy się odchudzać :) Zupy są dobrym sposobem na zdrowe i mniej kaloryczne posiłki. Na początek proponuję zupę krem z białych warzyw z nutą gałki muszkatołowej. Spróbujcie :)

Zupa krem z białych warzyw


Składniki:
  • 1 seler (korzeń)
  • 3 pietruszki
  • 5-6 ziemniaków
  • cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 3 domowe kostki rosołowe (patrz tutaj) lub litr bulionu
  • słonecznik do posypania
  • opcjonalnie pesto, smażony boczek jako dodatki

Wykonanie:

Warzywa obieramy i myjemy.

Cebulę kroimy w kosteczkę. W garnku na zupę roztapiamy masło i przysmażamy cebulę.

Selera i pietruszkę kroimy w kawałki (mogą być większe bo potem je zmiksujemy) i wrzucamy na cebulę. Przyprawiamy i chwilę podsmażamy.

Zalewamy (tak aby przykryło warzywa) przegotowaną wodą plus domowe kostki rosołowe lub ugotowanym bulionem. Gotujemy aż warzywa lekko zmiękną.

W tym czasie kroimy ziemniaki i wrzucamy do zupy. Przyprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu (najlepiej jak zupa trochę przestygnie) miksujemy ją na krem.

Podgrzaną zupę podajemy z podprażonym na suchej patelni słonecznikiem oraz pesto lub boczkiem.

Zupa krem z białych warzyw

Komentarze