Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Przekąski. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Przekąski. Pokaż wszystkie posty

niedziela, 25 lutego 2018

Chleb bez mąki

Lubicie jeść kanapki a chcecie ograniczać węglowodany w diecie? Nie ma problemu👌 Polecam przyrządzić chlebek którego bazą są ziarna oraz babka płesznik. Taki posiłek to porządna dawka tłuszczów nienasyconych oraz wielu innych cennych wartości odżywczych. Do tego chlebek długo utrzymuje świeżość, nawet do tygodnia od upieczenia 👍

CHLEB BEZ MĄKI


Składniki:
- 4 duże jajka
- 100g jogurtu naturalnego
- 70g pestek słonecznika
- 70g siemienia lnianego
- 50g pestek dyni
- 50g sezamu białego
- 50g łupiny babki jajowatej
- 40g oliwy z oliwek
- łyżeczka soli himalajskiej

Jajka, jogurt, oliwę oraz sól wymieszać za pomocą trzepaczki. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min. Następnie przełożyć masę do keksówki i piec przez godzinę w 160 stopniach. Smacznego!

Wartości odżywcze na 100g:
Kcal: 320
Białko: 14g
Tluszcz: 26g
Węglowodany: 8g




niedziela, 17 grudnia 2017

Pierożki drożdżowe z farszem meksykańskim

Te pierożki to zdecydowanie hit imprezowy. Można powiedzieć, że to moje danie popisowe.🙊 Przygotowuję je bardzo często na domówki i zawsze robią furorę. Są nie tylko idealną przekąską, ale też świetnie nadają się na obiad. Pyszne zarówno na ciepło i zimno, więc można je z powodzeniem zapakować w pojemniczek i zjeść w pracy lub podróży. Co prawda ich przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale uwierzcie mi że warto! 😊

PIEROŻKI DROŻDŻOWE Z FARSZEM MEKSYKAŃSKIM
(składniki na 4 blachy pierożków)



Składniki na ciasto:
- 700g mąki pszennej
- 1 całe jajko + 1 białko
- 60g drożdży świeżych
- 50ml oliwy z oliwek lub innego płynnego tłuszczu
- 400ml mleka
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru

Składniki na farsz:
- 600g mięsa wołowego mielonego (np. udziec, łopatka)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- papryka czerwona
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki fasoli czerwonej
- lampka czerwonego wytrawnego wina
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane, oliwa z oliwek)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kuchni meksykańskiej (Kamis)

Przygotowanie:

Zaczynamy od zrobienia ciasta drożdżowego. Najpierw przygotowujemy zaczyn do ciasta. Mleko podgrzać, tak żeby było ciepłe, ale nie gorące. Ja wstawiam na około minutę do mikrofalówki o mocy 1000w. Drożdże pokruszyć i wsypać do miseczki. Dodać łyżkę mąki, 3 łyżki ciepłego mleka oraz cukier, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 5-10 min. 

Następnie połączyć pozostałe składniki: mąkę, jajka, tłuszcz, sól, mleko oraz zaczyn i wyrobić ciasto. Mleko najlepiej dodawać stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Może wyjść trochę mniej lub więcej niż 400ml. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. 

Po zrobieniu ciasta możemy się wziąć na farsz. Cebulkę i paprykę drobno pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym lub innym tłuszczu. Dodać zmielone mięso, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy. Smażyć chwilę po czym zalać czerwonym winem i dusić przez 20 min. Po odparowaniu alkoholu dolać przecier pomidorowy i dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec dodać kukurydzę i fasolkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wałkować na dość cienkie placki i wykroić kółka. Ja to robię za pomocą szklanki o średnicy 9 cm. Pierożki ułożyć na blaszce i posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 20 min aż nabiorą złotego koloru. Z podanych składników powinny wyjść 4 blaszki. Smacznego! :)



środa, 22 lutego 2017

Serowe babeczki kokosowe, pomysł na posiłek BT

Hej!

Ostatnio sporo eksperymentuję w kuchni, próbując tworzyć niskowęglowodanowe słodycze. Jakiś  czas temu zmieniłam nieco sposób odżywiania, moje zapotrzebowanie pokrywam głównie tłuszczami i białkiem, a węglowodany ograniczam do jednego posiłku dziennie. Tylko jak tu żyć bez słodyczy, które tak kocham? No i właśnie, wcale nie trzeba z nich rezygnować. Wystarczy trochę kreatywności, chęci i można wyczarować coś pyszniutkiego i zdrowego. Serowe babeczki to moja alternatywa dla słodyczy naładowanych cukrem i mąką pszenną. Mam nadzieję, że godnie zastąpią pączki w jutrzejszy tłusty czwartek. 😁

SEROWE BABECZKI KOKOSOWE
(składniki na 6 sztuk)


Składniki:
- 150g twarogu półtłustego
- 4 jajka
- 15g WPI o smaku kokosowym
- 50g mąki kokosowej
- 40g oleju kokosowego
- 10g ksylitolu
- 60g wody lub mleka
- 30g masła orzechowego 100% (np z tego przepisu)
- łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Ja, z braku czasu, wrzuciłam wszystko do jednej miski i zblendowałam. Jednak jak macie więcej czasu to polecam ubić żółtka z ksylitolem, dodać olej kokosowy, wodę oraz twaróg i miksować jeszcze chwilę do uzyskania gładkiej masy. Białka ubić osobno w oddzielnym naczyniu. Składniki suche połączyć ze sobą. Dodać mokre do suchych, wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać. W ten sposób powinny wyjść jeszcze bardziej puszyste.

Masę przełożyć do foremek. Ja podzieliłam ją na 6 porcji. Układałam jedną łyżkę masy, następnie łyżeczkę (5g) masła orzechowego i kolejną łyżkę masy.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 min (ustawienie piekarnika góra-dół). Smacznego!


poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Lekki deserek czekoladowy z Fitlovebox

Hej!

Dzisiaj znowu danie na słodko, tym razem pomysł na szybki i lekki deserek. W tym miesiącu miałam przyjemność testować produkty od Fitlovebox - kto jeszcze nie zna tych wspaniałych pudełek z niespodzianką niech koniecznie zajrzy na stronę https://fitlovebox.pl. Wśród produktów z pudełka był orkisz ekspandowany, który wykorzystałam do przygotowania deseru.

DESEREK CZEKOLADOWY


Składniki:
- 40 g orkiszu ekspandowanego,
- 60 g gorzkiej czekolady,
- 60 g masła orzechowego 100% (przepis),
- 40 g oleju kokosowego nierafinowanego.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dodać masło orzechowe, olej kokosowy i wymieszać. Do masy wsypać orkisz ekspandowany i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Powstałą masę przelać do pojemniczka wyłożonego papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na min 2h. Smacznego!

Wartość odżywcza:







niedziela, 31 lipca 2016

Proteinowy chlebek bananowy

Dzisiaj przepis na bardzo prosty chlebek bananowy. Kolejny pomysł na zdrowe śniadanie. Jest to przepis podstawowy, oczywiście możecie do ciasta dodać np. orzechy, rodzynki czy czekoladę, będzie jeszcze smaczniejszy :)

PROTEINOWY CHLEBEK BANANOWY



Składniki:
- 3 banany (350g)
- 2 całe jajka + 2 białka
- 60g mąki ryżowej
- 60g odżywki białkowej (u mnie WPC o smaku białej czekolady)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Banany pokroić na mniejsze kawałki i zblendować z jajkami. Dodać mąkę, odżywkę oraz proszek do pieczenia i wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Przelać do foremki i piec 45 min w temperaturze 180 stopni. Ja użyłam keksówki o wymiarach 11x30cm. Smacznego!



poniedziałek, 10 listopada 2014

Hiszpańska frittata z ziemniakami, szynką i pomidorami

Początkowo miała to być klasyczna hiszpańska tortilla. Jednak jak sobie pomyślałam o przewracaniu omleta na patelni (czego nie cierpię) to zdecydowałam pójść na łatwiznę i włożyć wszystko do piekarnika. Takim sposobem zamiast hiszpańskiej tortilli zrobiłam frittatę, równie dobrą. Zjadłam ją na obiad, a kolejnego dnia na drugie śniadanie w pracy. Tak więc danie nadaje się na każdy posiłek :)

FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI, SZYNKĄ I POMIDORAMI
(4-5 porcji)


Składniki:
- 8 jajek
- 3 duże ziemniaki
- 200 gram szynki (np. sopocka, ogonówka lub z indyka)
- 1 duży pomidor
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i lekko podgotować w osolonej wodzie (około 8 min). Cebulę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oliwie z oliwek. Do cebulki dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Smażyć kilka minut, aż szynka się zarumieni i dodać pomidory, a po chwili ziemniaki i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka rozbełtać w misce. Farsz przełożyć do formy na tartę, wylać masę jajeczną, tak aby dobrze przykryła całą powierzchnię naczynia. Piec w temperaturze 180 stopni aż jajka się zetną, około 30 min. Smacznego!


środa, 3 września 2014

Pasta twarogowa z suszonych pomidorów

Rzadko jem kanapki, ale jak już to robię to nigdy nie używam masła. Staram się też unikać gotowych past/twarożków do chleba. Pastę z suszonych pomidorów można bez problemu kupić w zwykłym sklepie. To na pewno szybkie i wygodne rozwiązanie. Ale spójrzcie tylko jak długa jest lista składników takiej pasty. Cukier, sól, modyfikowana skrobia kukurydziana, guma, substancje konserwujące... Moja pasta ma za to tylko 2 składniki - i to bardzo zdrowe. Dlatego gorąco Was zachęcam do robienia takich past samodzielnie, to nie zajmuje dużo czasu, a jest dużo smaczniejsze i zdrowsze!

PASTA TWAROGOWA Z SUSZONYCH POMIDORÓW


Składniki:
- pół kostki twarogu półtłustego
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- łyżka zalewy z suszonych pomidorów (opcjonalnie)

Twaróg zmiksować z pomidorami za pomocą blendera. W razie potrzeby dodać łyżkę zalewy. Smacznego! 

sobota, 26 lipca 2014

Sałatka z bobem, prażonym słonecznikiem i serem pleśniowym

Zgodnie z zapowiedzią na facebooku dodaję przepis na sałatkę z bobem. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem straszną fanką bobu. Czekam na niego cały rok i przyznam, że czasem poza sezonem sięgam po bób mrożony. Najczęściej jem go samego z solą, ale ostatnio przeceniłam swoje możliwości i ugotowałam zbyt dużą porcję. A że nie cierpię marnowania jedzenia, to dodałam resztki do sałatki. Wyszła na prawdę dobra i bardzo syta. Zapraszam do wypróbowania przepisu :)

SAŁATKA Z BOBEM, PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM
(2 duże porcje)


Składniki:
- 200-250 gram bobu
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 4 liście sałaty lodowej
- 100 gram kukurydzy 
- 60 gram sera brie
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ricotty lub innego kremowego serka
- sól, pieprz

Bób ugotować i obrać. Słonecznik uprażyć na patelni. Ser pokroić w kostkę, a sałatę porwać na mniejsze kawałki. Jogurt wymieszać z serkiem na gładką masę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!


niedziela, 6 lipca 2014

Ogórki małosolne

Po raz kolejny chciałabym przeprosić za nieregularne wpisy na blogu. Sesję co prawda już zdałam, ale obrona ciągle przede mną. Do tego w zeszłym tygodniu się przeprowadziłam do Gdańska (w końcu!) ale nie miałam nawet czasu na rozpakowanie się. Więc jeśli już znajdę czas na ugotowanie obiadu, to jest to danie ekspresowe i nawet nie mam czasu, żeby je sfotografować. 

Są jednak rzeczy, z których zrezygnować nie mogę. Tak było z ogórkami małosolnymi, musiałam znaleźć tą chwilę wolnego czasu, żeby je przygotować. Ich smak kojarzy mi się z latem i wakacjami (których niestety już nie mam). Musicie koniecznie je przygotować, są idealne :)

OGÓRKI MAŁOSOLNE
(składniki na 1kg ogórków)


Składniki:
- kilogram ogórków gruntowych
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek kopru
- kawałek korzenia chrzanu (można dołożyć też liść)
- sól

Zaczynam od przygotowania wody z solą. Na 1 litr zimnej wody dodaję 1,5 łyżki soli. W słoiku, którego używam mieści się około 1 litra wody. 

Do czystego słoika włożyć koper, czosnek, chrzan oraz ogórki. Na koniec zalać przygotowanym roztworem wody z solą. Zakręcić i odstawić na 2 dni. Po 2 dniach ogórki będą już pyszne :) Smacznego!



Lato w pełni!

wtorek, 10 czerwca 2014

Pasta z awokado i jajka do kanapek

Na początku muszę przeprosić za nieregularność wpisów na blogu. Przyznaję, że ostatnio bardzo mało gotuję i głównie odżywiam się na mieście. Niestety praca, studia dzienne i magisterka zabierają mi cały czas. Ale przede mną ostatnia prosta - magisterka w końcu napisana, a do końca sesji jeszcze tylko 5 zaliczeń. I znowu będę mogła spędzać więcej czasu w kuchni :)

Tymczasem proponuję Wam pastę z awokado, dzięki której Wasze kanapki już nigdy nie będą nudne! Pyszny i zdrowy zamiennik masła. Do tego bardzo prosty w przygotowaniu.

PASTA Z AWOKADO I JAJKA


Składniki:
- 1 awokado
- 1 jajko ugotowane na twardo
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i za pomocą łyżki wydrążyć środek. Jajko obrać :) Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Smacznego! 

czwartek, 29 maja 2014

Koktajl truskawkowo - melonowy

Truskawkowe szaleństwo trwa! Mogłabym je jeść cały czas. Na śniadanie z granolą, na deser z jogurtem a na przekąskę jako koktajl w towarzystwie innych owoców. Tym razem z melonem, pycha! Zawsze robię większą porcję, wlewam do słoiczka i biorę do pracy na drugie śniadanie - dzięki temu mam syty, zdrowy i pyszny posiłek. W przepisie nie podaję dokładnych składników, wszystko zależy od Was :)

KOKTAJL TRUSKAWKOWO - MELONOWY


Składniki:
- truskawki
- melon 
- maślanka

Z melona odkroić skórkę, wyrzucić pestki i pokroić owoc w kostkę. Zmiksować za pomocą blendera razem z truskawkami. Na koniec dodać maślankę. Wystarczy jak wymieszacie ją ręcznie, bez problemu połączy się z musem owocowym. Smacznego!

poniedziałek, 12 maja 2014

Koktajl jagodowo-bananowy

Dzisiaj spotkała mnie miła niespodzianka. Wchodzę do lidla, a tam przy samym wejściu borówki amerykańskie w promocji. Z 5,99 na 3,99! Bez wahania wzięłam dwa opakowania. Miałam w głowie tyle pomysłów na ich przygotowanie - pancakes, granola, owsianka... w końcu zdecydowałam się na zrobienie pancakes jutro na śniadanie. Ale obawiam się, że do jutra już nic nie zostanie! Leżą i kuszą, tak powstał niniejszy koktajl :) 

KOKTAJL JAGODOWO-BANANOWY



Składniki:
- garść jagód/borówek amerykańskich (ilość wg uznania)
- 1 mały banan
- pół szklanki jogurtu/maślanki
- pół szklanki mleka

Wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera. Zazwyczaj nie dodaję mleka do koktajli, ale ten wyszedł bardzo gęsty (ze względu na gęsty jogurt). Polecam więc najpierw zmiksować owoce z samym jogurtem, ocenić konsystencję i dolać mleka lub resztę jogurtu. Tak czy tak wyjdzie pysznie! :) Smacznego!

wtorek, 6 maja 2014

Sajgonki z kurczakiem

Majówka za nami, czas wrócić do rzeczywistości. Praca, uczelnia, magisterka - dzień jak co dzień. Na gotowanie też czas znaleźć trzeba. Przygotowanie sajgonek do najszybszych niestety nie należy. Za to zdecydowanie nadrabiają smakiem. Polecam je na obiad, przekąskę lub drugie śniadanie w pracy. 

SAJGONKI Z KURCZAKIEM
(składniki na 14 sztuk)


Składniki:
- opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk)
- 1 niewielka pierś kurczaka (150-200 ram)
- pół paczki makaronu ryżowego (100 gram)
- 1 marchewka
- kawałek pora
- garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej
- pół czerwonej papryki
- kawałek świeżego imbiru (ok 1 cm)
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- pół łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej

Do podania: sos słodkie chili z tego przepisu

Kurczaka pokroić w drobną kostkę. W misce połączyć go z sosem sojowym oraz przyprawami. Można od razu zacząć smażyć, choć smaczniejszy będzie gdy poleży trochę w przyprawach. Usmażonego kurczaka odstawić.

Por oraz imbir pokroić w paski, paprykę i marchewkę w zapałki, a czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropli oliwy z oliwek. Po kolei wrzucać por, imbir, czosnek, paprykę i marchewkę. Warzywa dusić przez kilka minut aż zmiękną.

Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odcedzić jak zrobi się miękki - po około 2 minutach. Makaron, kurczaka, usmażone warzywa oraz kapustę pekińską wymieszać w jednym naczyniu. W razie potrzeby doprawić do smaku. 

Pozostaje już tylko zawinięcie sajgonek. Na talerz wlać trochę wody. Papier ryżowy zamoczyć w tej wodzie i przełożyć na deseczkę/suchy talerz. Na środek położyć farsz. Zawinąć najpierw boki do wewnątrz a następnie zwinąć w rulonik. Podobnie postąpić z każdą sajgonką. Odstawić na kilka minut. Ja sajgonki jem w takiej formie. Można też je usmażyć na głębokim tłuszczu (co niestety znacznie zwiększa kaloryczność dania). Podawać z sosem słodkie chili. Smacznego!

sobota, 19 kwietnia 2014

Jajka faszerowane łososiem wędzonym

Dzisiaj podaję Wam przepis na kolejne Wielkanocne danie, w dietetycznej wersji. Zamiast kalorycznego majonezu wykorzystałam serek homogenizowany naturalny. Do tego łosoś wędzony i szczypiorek, czyli samo zdrowie :)

JAJKA FASZEROWANE ŁOSOSIEM WĘDZONYM


Składniki:
- jajka ugotowane na twardo
- łosoś wędzony
- szczypiorek
- serek homogenizowany naturalny lub inny serek kremowy
- sól, pieprz

Jajka przekroić na pół wyciągnąć żółtka, przełożyć do miski i zagnieść widelcem. Do żółtek dodać drobno pokrojonego łososia oraz posiekany szczypiorek. Na koniec dodać serek, który połączy cały farsz. Doprawić solą i pieprzem. Nakładać po łyżeczce farszu na połówki jajek. Smacznego!


środa, 16 kwietnia 2014

Wytrawne muffiny z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami

Najbardziej w muffinach lubię to, że są uniwersalne. Można z nich zrobić zarówno słodkie babeczki, jak i wytrawną przekąskę. Takie muffiny idealnie nadają się jako drugie śniadanie do pracy/szkoły. A ich przygotowanie zajmuje zaledwie parę minut. 

WYTRAWNE MUFFINY Z FETĄ, OLIWKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
(składniki na 12 babeczek)


Składniki suche:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli

Składniki mokre:
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 50 ml oleju

Dodatki:
- 100 gram sera typu feta 
- 10 oliwek
- 5 suszonych pomidorów
- łyżeczka suszonego oregano

Ser pokroić w kostkę, oliwki z plasterki a suszone pomidory w kostkę. Wszystkie składniki suche połączyć ze sobą. W oddzielnym naczyniu wymieszać za pomocą trzepaczki składniki mokre. Dodać składniki mokre do suchych, delikatnie wymieszać po czym dołożyć dodatki. Wymieszać do połączenia się składników, starając się jak najbardziej ograniczyć czas mieszania. Ciasto nałożyć do foremek do około 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 min. Smacznego!

czwartek, 27 marca 2014

Przekąski na imprezę: Pizza rolls

Dzisiaj przedstawiam mój pomysł na przekąskę imprezową. Bardzo lubię wymyślać i przygotowywać dania finger food. Rollsy przygotowuję bardzo często, zarówno z ciasta drożdżowego jak i na przykład tortilli. Farsz można komponować do woli. Ja dzisiaj postawiłam na klasyczną pizzę. Może nie jest zbyt dietetyczna, ale przynajmniej wszystkim smakuje - o to chodzi w przekąskach :)

PIZZA ROLLS
(składniki na 2 blachy)


Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 300 ml ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na sos:
- pół małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano

Składniki na farsz:
- wędlina pokrojona w kostkę
- starty ser mozzarella

Do podania: sos czosnkowo-koperkowy z tego przepisu.

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Drożdże pokruszyć, posypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki, 50 ml ciepłej wody (ale nie gorącej!), wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Do oddzielnej miski przesiać resztę mąki oraz wsypać sól. Gdy zaczyn wyraźnie zwiększy swoją objętość, połączyć go z mąką, wodą oraz oliwą z oliwek. Zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podwoiło swoją objętość.

W tym czasie można przygotować sos. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwię z oliwek ze szczyptą soli i pieprzu. Gdy będzie już lekko zarumieniona, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przecier pomidorowy i resztę przypraw. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Gdy ciasto już podwoi swoją objętość, możemy się wziąć za wałkowanie. Ciasto podzielić na 2 części, z jednej wyjdzie bardzo długi rulon, dlatego wygodniej było mi podzielić. Rozwałkować na cienki, podłużny placek.


Posmarować go sosem, posypać szynką oraz serem.


Ciasto zwinąć w dość ciasną roladkę tak, żeby wszystkie końce były ze sobą zlepione. Pokroić w niezbyt szerokie paseczki.


Rollsy ułożyć na blaszce do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 min. Podawać z sosem czosnkowym - smacznego!



sobota, 8 marca 2014

Quesadilla z grillowanym kurczakiem i sosem BBQ

Dzisiaj przenosimy się smakiem do Meksyku! Co prawda nigdy tam nie byłam, ale będąc w Los Angeles, które jest w większości zamieszkiwane właśnie przez ten naród, miałam okazje spróbować tamtejszych potraw. Jednym z nich była właśnie quesadilla. Dobór składników jest dowolny, ważne, żeby w środku było wystarczająco dużo sera, aby skleić tortille ze sobą. Ja osobiście próbowałam odtworzyć smak Quritto, które kiedyś można było zjeść w KFC. Tak więc zabieramy się do pracy!

QUESADILLA Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I SOSEM BBQ
(składniki na 4 quesadille)


Składniki:
- 500 gram piersi z kurczaka
- sos bbq z tego przepisu
- 2 kulki sera mozarella
- 8 placków tortilli
- oliwa z oliwek

Marynata do kurczaka:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- papryka słodka, papryka ostra

Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Z podanych składników zrobić marynatę, kurczaka pokroić w paseczki, wymieszać w marynacie i odstawić na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Zamarynowanego kurczaka usmażyć na patelni grillowej. Tortille wysmarować sosem bbq, ułożyć kurczaka i posypać startym serem mozzarella. Przykryć drugą tortillą.


Patelnię nasmarować oliwą z oliwek (za pomocą ręcznika papierowego). Ułożyć quesadille i smażyć około 1-2 min z każdej strony. Pokroić na 6 kawałków. Smacznego!


wtorek, 4 marca 2014

Smaki USA: frytki pieczone


Nigdy nie przepadałam za ziemniakami i nie jem ich na co dzień. Ale jak już jem to właśnie w takim wydaniu. Chyba każdy lubi frytki, przynajmniej ja je uwielbiam :) Niestety te robione w frytkownicy są strasznie kaloryczne. Mój sposób na frytki jest dużo lżejszy, a przede wszystkim zdrowszy. Więc jak już mam ochotę na jedzenie typu fast-food, takie danie całkowicie mnie zaspokaja, bez wyrzutów sumienia ;)

Nie podaję Wam ilości składników, każdy chyba wie ile ziemniaków może zjeść :)

FRYTKI PIECZONE

Składniki:
- ziemniaki
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- sól

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki. Nasmarować oliwą z oliwek i ziołami. Ja robię to tak, że ziemniaki chowam do worka foliowego, wlewam około łyżki oliwy z oliwek, wsypuje zioła, nawiązuje i mieszam. Ziemniaki są wtedy równomiernie pokryte oliwą, dzięki czemu będą ładnie zarumienione.


Ziemniaki wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem, piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 min. Smacznego!


Kuchnia Ameryki Północnej
Kuchnia Ameryki Północnej

wtorek, 4 lutego 2014

Sałatka grecka

Nie wiem jak Wy, ale ja już zaczynam czuć wiosnę :) Słońce i dodatnie temperatury - to znak, że powoli się zbliża. Ładna pogoda podwójnie mnie motywuje do zdrowego odżywiania i ruchu. Od jutra po ponad miesięcznej przerwie wracam do biegania. Ciekawe jak moja forma, pewnie trzeba będzie ją budować od początku, ale przy ładnej pogodzie to przecież sama przyjemność :)

A co do dzisiejszego przepisu, sałatkę grecką przygotowuję zwykle jako dodatek do mięsa. Jest pyszna i lekka! 

SAŁATKA GRECKA
(porcja dla 4 osób)


Składniki:
- 4 duże liście sałaty lodowej
- 100 gram sera typu feta
- 6 pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej cebuli
- kilka czarnych oliwek (mogą być zielone, ale czarne ładniej wyglądają)
- kilka kropli oliwy z oliwek
- szczypta suszonego oregano

Sałatę posiekać, ser pokroić w kostkę, cebulę w piórka, pomidorki w ćwiartki, a oliwki przekroić na pół. Warzywa wymieszać ze sobą, na końcu skropić odrobiną oliwy z oliwek i posypać suszonym oregano. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, ale ja tego nie robię, gdyż ser jest słony. Smacznego!




wtorek, 14 stycznia 2014

Frittata z łososiem wędzonym i cukinią

Dzisiaj mój debiut w przygotowywaniu frittaty. Co prawda często robię zwykłe omlety, smażone na patelni, ale prawdziwej frittaty wcześniej nie robiłam. Przyznam, że taka zapiekana w piekarniku smakuje inaczej niż omlet z patelni, byłam mile zaskoczona. Polecam głównie na kolację, ze względu na dużą ilość białka, ale równie dobrze nadaje się na drugie śniadanie - po podgrzaniu wciąż jest bardzo smaczna. Dodatki można wybierać sobie do woli, ja akurat miałam resztki łososia w lodówce, więc postanowiłam je wykorzystać. W rezultacie wyszło bardzo dobre danie :)

FRITTATA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I CUKINIĄ


Składniki:
- 5 jajek
- około 150 gram wędzonego łososia
- mała cukinia
- cebulka dymka wraz ze szczypiorem
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek. Cukinię również pokroić w dość drobną kostkę, dorzucić do cebuli. Smażyć, aż stanie się miękka. Warzywa doprawić lekko solą i pieprzem. Na końcu dołożyć pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Jajka rozbełtać w miseczce, szczypior posiekać i połączyć z jajkami. Dodać odrobinę soli - nie za dużo, bo łosoś wędzony jest słony!

Jeżeli macie patelnię, którą można wkładać do piekarnika, wylejcie na nią masę jajeczną. Jeżeli nie, użyjcie formy do tarty. Wyłóżcie na nią farsz, a następnie zalejcie masą jajeczną.

Całość zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około 15 min - aż jajka się zetną. Smacznego!