Kawowe wafle – wafle z masą kawową

Kawowe wafle – wafle z masą kawową Prosty, pyszny deser dla wielbicieli kawowych słodkości. U mnie to hit każdego spotkania czy przyjęcia. Do tego filiżanka ulubionej kawy i… często nic więcej nie potrzeba.

Jeśli i u Was jest wielu wielbicieli dobrej kawy, to szczerze polecam Wam ten przepis. A szukając ciekawego prezentu na święta koniecznie zajrzyjcie do Konesso. Tu każdy kawosz znajdzie coś dla siebie. Od wysokiej jakości kawy po wspaniałe ekspresy, piękne termiczne filiżanki, a nawet pyszne słodycze.

Kawowe wafle – wafle z masą kawową

Składniki:

  • 75 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy – użyłam Bazzara Dolcevivace
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 pełna łyżka nutelli
  • 5 łyżek mleka w proszku (pełnotłustego)
  • 12 kwadratowych wafli lub 4 duże prostokątne

Dodatkowo:

  • biała czekolada
  • czekoladowe chrupki (u mnie dziś deserowe, aby nie było za słodko)

Przygotowanie:

Masło i cukier przekładamy do rondelka, dodajemy łyżeczkę kawy, łyżkę mleka i rozpuszcza. Pod koniec dodajemy pełną łyżkę nutelli i mieszamy dokładnie składniki. Ściągamy rondelek z ognia i wsypujemy łyżka po łyżce mleko w proszku, energicznie mieszając ręczną trzepaczką (tak, aby nie powstały nam grudki).

Szykujemy nasze wafle (ja miałam 12 mniejszych kwadratów). Smarujemy dolny wafel masą, nakładamy na niego kolejny lekko dociskając, znów smarujemy itd. Ostatniego czwartego wafla nie smarujemy. W ten sposób postępujemy z każdą porcją (w sumie z trzema). Wafle odstawiamy w chłodne miejsce na około godzinę (nie wstawiam wafli do lodówki, bo nie chcę by zmiękły). Po tym czasie kroimy je na mniejsze części (u mnie każda porcja na pół).

Wafle polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i zdobimy czekoladowymi chrupkami. Gdy czekolada zastygnie kawowe wafle można podawać.

Smacznego

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz