Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Sałatki. Pokaż wszystkie posty
Pokazywanie postów oznaczonych etykietą Sałatki. Pokaż wszystkie posty

sobota, 26 lipca 2014

Sałatka z bobem, prażonym słonecznikiem i serem pleśniowym

Zgodnie z zapowiedzią na facebooku dodaję przepis na sałatkę z bobem. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem straszną fanką bobu. Czekam na niego cały rok i przyznam, że czasem poza sezonem sięgam po bób mrożony. Najczęściej jem go samego z solą, ale ostatnio przeceniłam swoje możliwości i ugotowałam zbyt dużą porcję. A że nie cierpię marnowania jedzenia, to dodałam resztki do sałatki. Wyszła na prawdę dobra i bardzo syta. Zapraszam do wypróbowania przepisu :)

SAŁATKA Z BOBEM, PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM
(2 duże porcje)


Składniki:
- 200-250 gram bobu
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 4 liście sałaty lodowej
- 100 gram kukurydzy 
- 60 gram sera brie
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ricotty lub innego kremowego serka
- sól, pieprz

Bób ugotować i obrać. Słonecznik uprażyć na patelni. Ser pokroić w kostkę, a sałatę porwać na mniejsze kawałki. Jogurt wymieszać z serkiem na gładką masę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!


niedziela, 23 lutego 2014

Sałatka z brokułami, fetą i prażonymi migdałami

Dzisiejsza sałatka jest banalna, składa się tylko z 3 składników. Pierwszy raz jadłam ją u mojej cioci i od razu podbiła moje serce :) Uwielbiam brokuły, a prażone migdały nadają lekkiej chrupkości. Idealna na drugie śniadanie albo jako dodatek do obiadu.

SAŁATKA Z BROKUŁAMI, FETĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI


Składniki:
- 1 brokuł
- pół kostki sera typu feta (około 140 gram)
- garść płatków migdałowych

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Migdały prażyć na patelni przez kilka minut, aż się zarumienią. Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce. Smacznego!

wtorek, 4 lutego 2014

Sałatka grecka

Nie wiem jak Wy, ale ja już zaczynam czuć wiosnę :) Słońce i dodatnie temperatury - to znak, że powoli się zbliża. Ładna pogoda podwójnie mnie motywuje do zdrowego odżywiania i ruchu. Od jutra po ponad miesięcznej przerwie wracam do biegania. Ciekawe jak moja forma, pewnie trzeba będzie ją budować od początku, ale przy ładnej pogodzie to przecież sama przyjemność :)

A co do dzisiejszego przepisu, sałatkę grecką przygotowuję zwykle jako dodatek do mięsa. Jest pyszna i lekka! 

SAŁATKA GRECKA
(porcja dla 4 osób)


Składniki:
- 4 duże liście sałaty lodowej
- 100 gram sera typu feta
- 6 pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej cebuli
- kilka czarnych oliwek (mogą być zielone, ale czarne ładniej wyglądają)
- kilka kropli oliwy z oliwek
- szczypta suszonego oregano

Sałatę posiekać, ser pokroić w kostkę, cebulę w piórka, pomidorki w ćwiartki, a oliwki przekroić na pół. Warzywa wymieszać ze sobą, na końcu skropić odrobiną oliwy z oliwek i posypać suszonym oregano. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, ale ja tego nie robię, gdyż ser jest słony. Smacznego!




piątek, 24 stycznia 2014

Sałatka z tuńczykiem, ryżem i ananasem

U mnie znowu sałatka i znowu z tuńczykiem, ale tym razem w innym wydaniu. Jak robię danie z ryżem, to zazwyczaj wybieram ten brązowy lub dziki. Ale do tej sałatki zdecydowanie lepszy będzie biały. Oczywiście wybór należy do Was :)

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, RYŻEM I ANANASEM
(składniki na dużą porcję dla 4-5 osób)


Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 woreczki ryżu
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka czerwonej fasoli
- 6 plasterków ananasa
- kawałek pora
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Ryż zagotować z dodatkiem soli. Pora pokroić w plasterki, ananasa w kostkę. Ze wszystkich puszek odlać wodę. Składniki wymieszać ze sobą w misce, dodać jogurt, wymieszać, doprawić do smaku.
Smacznego!


piątek, 3 stycznia 2014

Sałatka z tuńczykiem

Nowy Rok przyszedł a wraz z nim nowe postanowienia. Ja obiecałam sobie, że w końcu wezmę się za pisanie pracy magisterskiej i obronie się w terminie, czyli już w czerwcu. Oprócz tego oczywiście będę się zdrowo odżywiać i dużo się ruszać. A Wy macie jakieś postanowienia noworoczne? Jeżeli też chcecie prowadzić zdrowy styl życia zaglądajcie na mojego bloga, będzie tu teraz bardzo lekko i zgrabnie :)

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM


Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- kilka liści sałaty lodowej
- papryka konserwowa 
- kilka oliwek
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 4 ogórki konserwowe
- kawałek pora
- jogurt naturalny
- sól, pieprz

Składniki do sałatki podałam na oko, możecie użyć dowolnych proporcji.

Jajka ugotować na twardo. Sałatę, paprykę konserwową oraz ogórki konserwowe pokroić w paseczki i przełożyć do miski. Dodać tuńczyka, kukurydzę, oliwki oraz pora pokrojonego w piórka. Ugotowane jajka podzielić na ćwiartki i ułożyć na sałatce. Doprawić solą i pieprzem. Całość polać jogurtem naturalnym.



wtorek, 12 listopada 2013

Sałatka krabowa

Nie wiem czy już to kiedyś wspominałam, ale uwielbiam sałatki. Mogłabym jeść je codziennie. Z kurczakiem, tuńczykiem, warzywne, z ryżem lub makaronem, wszystkie są przepyszne. Są zdrowe, syte, szybkie w przygotowaniu a dodatkowo zawsze można zapakować je w pojemniczek i wziąć do pracy lub na uczelnię. Na dzisiaj wybrałam sałatkę krabową, jedną z moich ulubionych :)

SAŁATKA KRABOWA 
(2 porcje)



Składniki:
- 8 paluszków krabowych (surimi)
- 150 gram kukurydzy konserwowej
- pół ogórka 
- 2 jajka
- koperek
- łyżka serka homogenizowanego naturalnego/jogurtu greckiego/gęstego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo. Ogórka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Surimi i jajka również pokroić w kostkę. W misce wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku. Ja do zrobienia sosu używam serka homogenizowanego naturalnego, ponieważ jest bardziej kremowy i mniej kwaśny niż jogurt oraz zdecydowanie mniej kaloryczny od majonezu. Smacznego!



niedziela, 27 października 2013

Sałatka z kurczakiem, ryżem i ananasem

Ostatnio znowu zaniedbałam bloga, a to dlatego, że ciągle walczyłam z sesją, do tego zaczęłam praktyki więc na nic już czasu nie miałam. Na szczęście udało mi się w końcu sesję zamknąć. Mam tak długą listę potraw do zrobienia, że nie wiedziałam od czego zacząć! Ale miałam straszną ochotę na sałatkę, stąd dzisiejszy przepis.

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, RYŻEM I ANANASEM


Składniki:
- jedna pierś z kurczaka (około 300 gram)
- woreczek białego ryżu
- pół puszki kukurydzy
- 4 plasterki ananasa (najlepiej świeżego)
- garść rodzynek
- sól, pieprz, curry
- oliwa z oliwek do smażenia

Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżka majonezu (opcjonalnie)

Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić delikatnie solą, pieprzem i curry, smażyć na oliwie z oliwek. Ryż ugotować, ananasa pokroić w kostkę. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na około 30 min, po czym odcedzić. Wszystkie składniki pomieszać ze sobą w misce. Składniki na sos wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać do miski z sałatką. Wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku, chociaż ja ten etap pominęłam.


piątek, 24 maja 2013

Surówka coleslaw

Zdecydowanie moja ulubiona surówka, pasuje praktycznie do wszystkiego, przede wszystkim do dań z kurczaka. Prosta w przygotowaniu, lekka i  smaczna. Idealna jako dodatek do dań :-)


SURÓWKA COLESLAW


- 1/4 główki białej kapusty
- pół małej cebuli
- 1 marchew

składniki na sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru pudru
- sól, pieprz

Kapustę drobno pokroić lub poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa przełożyć do miski. Składniki na sos wymieszać, dodać do warzyw, wymieszać wszystko razem, odstawić na około 2h (w tym czasie kapusta trochę zmięknie i surówka lepiej smakuje).

niedziela, 28 kwietnia 2013

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Wiosna w końcu przyszła do na nas dobre. Może dzisiaj nie ma takich upałów jak przez ostatni tydzień, ale nawet nad morzem, gdzie zawsze jest chłodniej, dziś jest słonecznie. Zawsze z wielkim utęsknieniem czekam na wiosnę. Nie tylko ze względu na piękną pogodę, ale również na świeże warzywa i owoce, które uwielbiam. W okresie letnim staram się robić dużo sałatek, aby maksymalnie wykorzystać warzywa sezonowe. Mogłabym jeść je codziennie. Co prawda na większość trzeba będzie poczekać jeszcze około miesiąca, ale w sklepach jest już coraz większy wybór. Dzisiejszą sałatkę robiłam po raz pierwszy i nie spodziewałam się, że wyjdzie aż taka smaczna :) Żałuję tylko, że zamiast świeżego ananasa dodałam ten z puszki, następnym razem na pewno to zmienię. W dzisiejszym przepisie wszystkie składniki dodałam w jednakowych ilościach, taką proporcję należy zachować, dlatego nie podaję ilości każdego składnika z osobna.

SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM


- kurczak wędzony 
- por
- seler naciowy
- kukurydza z puszki
- ananas (najlepiej świeży)
- serek homogenizowany naturalny
- sól i pieprz

Warzywa i kurczaka kroimy na kawałki, przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę oraz ananasa i mieszamy. Dodajemy serek homogenizowany w takiej ilości, aby połączył składniki ze sobą. Serek można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym. Doprawiamy do smaku.







piątek, 26 kwietnia 2013

Surówka z kiszonej kapusty

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY
(składniki na 4-5 osób)


- 500g kiszonej kapusty
- jedna marchewka
- małe jabłko
- pół małej cebuli
- sól, pieprz, cukier
- olej rzepakowy

Kapustę pokroić i wrzucić do miski. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę i jabłko pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać łyżkę cukru oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać olej, aby połączyć ze sobą składniki. Surówka idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu, w szczególności do dań rybnych.