Sałatka z chipsami – oryginalnie wygląda i na pewno przypadnie do gustu wszystkim chipsożercom ;) Nie jest to na pewno zdrowa fit sałatka, ale raz na ruski rok… np. na zbliżającego się Sylwestra, czy inną imprezę można się na nią pokusić :)
My do jej wykonania użyliśmy karbowanych chipsów o smaku paprykowym, ale można też pokusić się o inne ulubione smaki :)
Sałatka z chipsami – Składniki:
Składniki na sałatkę z chipsami
- 1 podwójny filet z kurczaka – ok. 400 g
- 1 czubata łyżka przyprawy gyros
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- pół główki średniej kapusty pekińskiej – ok. 200 g po poszatkowaniu
- 1 duży pomidor malinowy – ok. 150 g
- 1 czerwona papryka – ok. 200 g
- 1 kawałek pora – ok. 100 g (tylko biała i jasnozielona część)
- 3 średnie ogórki konserwowe – ok. 160 g
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej (odsączonej z zalewy)
- 100 g chipsów karbowanych paprykowych
- mały pęczek szczypiorku
Składniki na sos do sałatki z chipsami:
- 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 3 czubate łyżki majonezu
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- ketchup pikantny
Przepis na sałatkę z chipsami:
- Kurczaka pokroić w kostkę, dodać 1 czubatą łyżkę przyprawy gyros i odstawić na ok. 20-30 minut, by mięso nieco się zamarynowało. Po tym czasie rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju lub oliwy, podsmażyć kurczaka na średnim ogniu przez kilka minut, ale nie za długo, by mięso nie straciło za dużo soków i nie było twarde (pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką, by mięso podusiło się przez minutę). Ostawić do ostudzenia.
- Por (tylko białą i jasnozieloną część) pokroić na półplasterki. Wrzucić na sitko i przelać wrzątkiem, by por nieco stracił na ostrości. Odcedzić i ostudzić. Wrzucić do usmażonego kurczaka (już zdjętego z palnika) i wymieszać.
- Kapustę pekińską drobno poszatkować.
- Paprykę pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w kosteczkę.
- Ogórki również pokroić w kosteczkę.
- Szczypiorek posiekać.
- Wszystkie składniki na sos (poza pikantnym ketchupem) wymieszać ze sobą razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
- W dużej misce układać kolejno: połowę poszatkowanej kapusty pekińskiej, połowę sosu czosnkowo-ziołowego, na to podsmażonego kurczaka wymieszanego z porem. Polać pikantnym ketchupem. Następnie wyłożyć 5 łyżek kukurydzy, a na to wymieszane ze sobą i pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i ogórki konserwowe. Wylać pozostałą połowę sosu czosnkowego, a na to resztę kapusty pekińskiej. Na wierzch wysypać 100g chipsów paprykowych i oprószyć całość posiekanym szczypiorkiem. Odstawić sałatkę na ok. 30-40 minut, by smaki nieco się przegryzły. Smacznego!
Polecam również 2 inne imprezowe sałatki:
- Meksykański król imprezy
- Sałatka warstwowa z kurczakiem, brokułem i serem feta