2018/12/30

Kluski śląskie z dziurką

Na blogu Ślązaczki nie może zabraknąć przepisu na tradycyjne kluski śląskie z dziurką. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, smakują nie tylko dzieciom.

Najchętniej jedzone w niedziele, z modrą kapustą i roladami. Ostatnio przygotowałam takie na święta, z kapustą z grzybami i schabem w sosie.


Kluski śląskie z dziurką

 
Kluski śląskie z dziurką

Składniki: 
  • 500 g ziemniaków 
  • 1 jajko 
  • mąka ziemniaczana
  • sól do smaku 

Przygotowanie: 
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. 
  • Odcedzamy i przeciskamy przez praskę do miski.
  • 1/4 ziemniaków odkładamy, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
  • Dodajemy jajko i odłożone ziemniaki.
  • Całość łączymy w jednolitą masę.
  • Z ciasta formujemy kulki.
  • Spłaszczamy je i robimy dziurkę. 
  • Kluski najlepiej gotować partiami.
  • Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. 
  • Trzymamy w wodzie przez nie dłużej niż 12 minut. 
  • Jeśli woda zagotuje się kluski nie będą mieć gładkiej struktury.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz