Comber jagnięcy z pieczonymi warzywami

Mój kochany tata podarował mi 1 kilogram combra jagnięcego. Z prezentem wiązał się jednak obowiązek. Miałam zrobić z niego pyszne danie, piękne zdjęcia i wrzucić to na bloga. No cóż, taty trzeba się słuchać, więc ucieczki nie było. Jagnięcinę robiłam i jadłam pierwszy raz i nieskromnie muszę powiedzieć, że mi to naprawdę wyszło. Mięso jest miękkie, delikatne, dosłownie rozpływające się w ustach. Tak pyszne, że zamierzam namówić tatę na ponowny zakup jagnięciny na obiad Wielkanocny (a w zasadzie przy okazji każdego święta :)).

Kotlety jagniece z pieczonymi warzywami

Przygotowanie combra wydaje się nieco straszne, kiedy dostajemy go w całości z kością. Jednak w istocie jest to bardzo proste, a na kotleciki najlepiej pokroić go już po upieczeniu. Wcześniejsze podsmażenie sprawia, że podczas pieczenia mięso nie wysycha, a czerwone wino, tymianek i rozmaryn nadają mu wyrafinowanego smaku. Kotlety podałam z pieczonymi warzywami: ziemniakami, batatami, pietruszką i marchewką. Doskonale współgrają z delikatnym smakiem mięsa. Do takiego obiadu koniecznie podajcie czerwone wino!

Comber w czerwonym winie

Składniki (3 porcje):

  • 450 gr combra jagnięcego (1 comber z kością)

Marynata:

  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w pióra
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1  łyżeczka soli

Pieczone warzywa:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 duży batat
  • ½ pietruszki (korzeń)
  • ½ marchewki
  • pomidorki koktajlowe na gałązce
  • Przyprawy: po ½ łyżeczki tymianku, czerwonej papryki, kolendry (ziarna), rozmarynu, soli i pieprzu oraz ok. 2 łyżek oliwy z oliwek

Sos:

  • ¼ pora
  • ½ pietruszki
  • ½ marchwi
  • ¾ szkl wina czerwonego
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól, pieprz, tymianek, rozmaryn

Kotleciki jagniece

Przygotowanie:

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć błonki małym nożem. Ścinek nie wyrzucać.comber jagniecy z koscia

 

Przygotować marynatę. Natrzeć nią mięso i odstawić na 2-4h.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

Przygotować warzywa. Pokroić w paski ziemniaki, pietruszkę i marchew. Przyprawić i obtoczyć w oliwę. Rozłożyć na blasze (uprzednio połóż na blasze papier do pieczenia) i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Rozgrzać mocno oliwę na patelni i smażyć comber około 2 minut z każdej strony. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego kością do góry, przykryć folią aluminiową.  Nie myć jeszcze patelni, przyda się do sosu. Mięso wstawić do piekarnika, w którym pieką się już warzywa (poziom wyżej). Piec wszystko 20 minut, co jakiś czas mieszając warzywa. Na 5 minut przed czasem do warzyw dorzucić pomidorki koktajlowe na gałązce i skropić je oliwą, a z mięsa zdjąć folię aluminiową.

W międzyczasie przygotować sos: Na patelni, na której przygotowywany był comber usmażyć ścinki z mięsa i pokrojone drobno warzywa. Dolać wino, miód i przyprawy i gotować do zredukowania.

Po upieczeniu mięsa pokroić comber na kotleciki – wystarczy przeciąć comber zaraz za każda kością. Podawać razem z warzywami i sosem winnym.

saddle of lamb

Saddle of lamb with roasted vegetables

Saddle of lamb

A Wy jedliście już jagnięcinę? Jak ją przygotowujecie? Chętnie poczytam w komentarzach o Waszych doświadczeniach !



10 thoughts on “Comber jagnięcy z pieczonymi warzywami”

  • Właśnie przyrządzam. Mam jednak pytanie, tu cytat:
    ” Mięso wstawić do piekarniks, w którym pieką się już warzywa (poziom wyżej)”
    Pytanie moje brzmi, co jest wyżej czego w piekarniku?
    Będę wdzięczny za odpowiedź.

  • Wspaniałe składniki i przyprawy, ale z ręką na sercu przyznaję – nie lubię jagnięciny. Zupełnie nie odpowiada mi jej smak. Ale trzeba przyznać, że zaproponowane przez Ciebie danie wygląda pięknie i apetycznie.
    I pozdrawiam Tatę – wzruszyłam się 😉

    • właśnie dzisiaj rozmawiałam z koleżanką o tym, że niektórzy jagnięciny nie lubią. niestety nie potrafię tego zrozumieć, ale o gustach się nie dyskutuje 🙂 myślę, że w ten sam sposób można przygotowac np. pierś kaczki, też powinna wyjść przepysznie:) Tatę pozdrowię 🙂

      • Niewiele rzeczy nie lubię, ale zalicza się do nich właśnie jagnięcina, produkty kozie oraz rabarbar. I ostrygi. Mam tak od zawsze 😉

  • Ponoć jagnięcina świetnie komponuje się z truskawkami. To co przygotowałaś naprawdę świetnie wygląda ale na litość, ileż można tylko oglądać. Przyjeżdżaj !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *