Surówka z kiszonej kapusty do obiadu


     Przychodzi taki czas w życiu człowieka że wracamy do tradycji. U mnie ten czas nastał w tym roku w sferze kulinarnej. Nauczyłam się robić krokiety, łazanki, tradycyjne zupy i ciasta takie jak szarlotka. Przyszła kolej na surówki - w końcu Surówko :)
     Dzisiaj macie okazję zapoznać się z przepisem na tradycyjną w moim domu rodzinnym surówkę z kiszonej kapusty.

Surówka z kiszonej kapusty do obiadu


Składniki:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 jabłka
  • 1-2 marchewki
  • mała cebula czerwona
  • pęczek natki pietruszki 
  • łyżka cukru
  • 2-3 łyżki oleju (oliwy)
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Kapustę kiszoną lekko odciskamy jeśli ma dużo soku.

Jabłka i marchewki obieramy i ścieramy na tarce.

Cebulę kroimy w kosteczkę, solimy i wygniatamy w ręce żeby zmiękła.

Natkę drobno siekamy.

Wszystkie składniki łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i olejem do smaku.

Dobrze smakuje do mięsa lub ryby. Możemy również zajadać ją solo :)

Surówka z kiszonej kapusty do obiadu

Komentarze