Makaronowe muszle nadziewane serkiem z tuńczykiem


     Tą przekąskę jadłam pierwszy raz u Ewy - moje koleżanki z pracy. Bardzo mi posmakowała i postanowiłam zrobić ją w domu. Nie pamiętam dokładnie co Ewa dawała do środka, ale podstawą był tuńczyk, serek i słonecznik. Ja dzisiaj zrobiłam taką wersję - zobaczcie sami :)




Składniki:
  • 200 g dużych muszli makaronowych
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • opakowanie serka almette śmietankowego (lub inny tego typu)
  • 2 małe ogórki
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie i studzimy.

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.

Ogórka obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

W misce mieszamy serek, tuńczyka, majonez, ogórka, połowę słonecznika i dobrze doprawiamy. Tak przygotowaną masą faszerujemy muszle.

Przekąskę podajemy na liściach sałaty lub szpinaku posypane pozostałym słonecznikiem.



Komentarze