DOMOWY TORT TRUFLOWY - LEPSZY NIŻ Z CUKIERNI

tort truflowy ze śmietanką


Lekki i delikatny tort truflowy to idealna propozycja na urodziny oraz inne ważne uroczystości. Deser składa się z 4 warstw nasączonego alkoholem czekoladowego biszkoptu, kremu śmietankowego, kremu wykonanego na bazie cukierków trufli oraz czekoladowej polewy. Tort jest bardzo łatwy do wykonania i zachwyca smakiem oraz wyglądem. 

Składniki na biszkopt:

Pieczemy 2 biszkopty, a więc składniki mnożymy razy dwa

- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Sposób wykonania:

1) Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do jego całkowitego rozpuszczenia

2) Dodajemy po jednym żółtku i ubijamy do połączenia składników

3) Dodajemy mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy przy użyciu drewnianej łyżki

4) Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, pieczemy biszkopt w 170 stopniach przez około 40 minut

5) Jeszcze lekko ciepły biszkopt wyjmujemy z tortownicy i odstawiamy go do wystygnięcia układając górą do dołu

6) W taki sam sposób przygotowujemy drugi biszkopt. Po wystygnięciu biszkopty kroimy wzdłuż na pół dzięki czemu uzyskamy 4 krążki

Poncz:

Zaparzamy 3/4 szklanki mocnej herbaty i odstawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy do niej 50 ml wódki.

Składniki na krem truflowy: 

- 300 g cukierków trufli
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody

Sposób wykonania:

1) Cukierki wrzucamy do podgrzanego mleka i mieszam do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy do wystygnięcia

2) Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie, odstawiamy do wystygnięcia

3) Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, następnie powoli dodajemy rozpuszczone trufle i cały czas miksujemy, na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę

Składniki na krem śmietankowy:

- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody

Sposób wykonania:

1) Żelatynę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia

2) Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i żelatynę, miksujemy do połączenia

Składanie tortu:

1) Układamy blat biszkoptowy na paterze i nasączamy go 1/4 ponczu

2) Wykładamy 1/3 kremu truflowego, przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym i nasączamy 1/4 ponczu

3) Wykładamy połowę kremu śmietankowego i przykrywamy blatem biszkoptowym, nasączamy 1/4 ponczu

4) Wykładamy 1/3 kremu truflowego, przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym i nasączamy go pozostałym ponczem

5) Wykładamy pozostały krem śmietankowy, a boki tortu smarujemy kremem truflowym

6) Wstawiamy tort do lodówki i przygotowujemy polewę

Składniki na polewę:

- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka czekolady

Sposób wykonania:

1) Śmietankę mocno podgrzewamy i wrzucamy do niej rozdrobnioną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia

2) Do żelatyny wlewamy odrobinę zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, następnie dodajemy ją do kremówki z czekoladą i mieszamy do połączenia

3) Odstawiamy polewę, a jak zacznie tężeć polewamy nią wierzch tortu tworząc ozdobne zacieki na boku tortu

4) Tort ozdabiamy odrobiną startej czekolady i wstawiamy na kilka godzin do lodówki

tort z alkoholem łatwy przepis

przepis na tort czekoladowy


Aby być na bieżąco polub blog na FB:

Dziękuję za odwiedziny. Każda wizyta i komentarz sprawiają mi wielką radość oraz motywują do dalszej pracy nad blogiem. W miarę możliwości staram się odpowiadać na komentarze oraz odwiedzać blogi osób, które zostawiły tu po sobie ślad. Na blogu korzystamy z zewnętrznego systemu komentarzy Disqus. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności bloga.