grudnia 28, 2018

Makaronowe muszle nadziewane dynią

Makaronowe muszle nadziewane dynią
Makaronowe muszle nadziewane kremową dynią z fetą zapieczone w pomidorowym sosie to bezmięsna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Uwielbiam takie dania. Można je przygotować wcześniej, schować do lodówki i zapiec tuż przed podaniem. Świetnie sprawdzi się też na imprezowym stole - jeśli macie duże naczynie i ułożycie tylko jedną warstwę makaronu, każdy będzie mógł nałożyć sobie zgrabną porcję. 

Makaronowe muszle nadziewane dynią

  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 opakowania fety
  • 1 cebula + 2 ząbki czosnku
  • 700 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku
  • kawałek żółtego sera
Dynię kroję na kawałki, układam na blasze, skrapiam olejem, dodaję czosnek i zapiekam około 20 minut w 200 st C.
Na patelni na łyżce oleju podsmażam posiekaną cebulę i czosnek. Solę, przyprawiam pieprzem, tymiankiem i słodką papryką. Wlewam passatę i gotuję chwilę. 
Makaron gotuję w osolonej wodzie. Wyjmuję go delikatnie, żeby muszle się nie porwały. Rozkładam i zostawiam do ostygnięcia. 
Upieczoną dynię przekładam do kielicha blendera, dodaję upieczony czosnek i fetę. Miksuję na gładką pastę. Doprawiam do smaku.
Muszle nadziewam farszem, układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam sosem pomidorowym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Piekę około 20 minut. 5 minut przed końcem posypuję startym żółtym serem. 

Makaronowe muszle nadziewane dynią



Makaronowe muszle nadziewane dynią


6 komentarzy :

  1. Przyznam że wyglądają niezwykle apetycznie!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pysznie to danie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś czuję, że smaczne :) dynia jednak ma potencjał

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis. Faszerowałam makaronowe muszle boczkiem i kurkami, ale z dynią jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger