Chrupiąca smażona przekąska z kabanosem

Chrupiąca smażona przekąska z kabanosem Prosta, szybka chrupiąca przekąska idealna na każde przyjęcie. Polecam Wam tak przygotowane kabanosy na zbliżającego się Sylwestra. Wystarczy do nich podać zestaw ulubionych sosów np. czosnkowy, pomidorowy. Spróbujcie.

Chrupiąca smażona przekąska z pikantnym pieczonym kabanosem Maestro Henryk Kania

Składniki:

  • 1 opakowanie pieczonych kabanosów pepperoni Maestro Henryk Kania
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niespełna 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko klasy M
  • 2 szczypty ziół prowansalskich
  • 1 szczypta soli
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Każdy kabanos kroimy na 4 części.

Do miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, wbijamy 1 jajko, doprawiamy po wierzchu pieprzem, dodajemy sól i zioła prowansalskie. Całość wstępnie mieszamy łyżką. Następnie powoli wlewamy mleko mieszając ręczną trzepaczką. Nie trzeba użyć całego mleka. Najlepiej najpierw wlać pół szklanki, wymieszać, a później stopniowo dolewać resztę mleka aż do uzyskania pożądanej konsystencji masy. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany.

Kawałki kabanosów maczamy w cieście. A następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

Smażoną przekąskę z kabanosem podajemy z ulubionym sosem np. czosnkowym. Przekąska smakuje dobrze na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz