Śledzie po królewsku – prosty przepis

Śledzie po królewsku – prosty przepis Pyszne, szybkie, proste w przygotowaniu śledzie. Idealne na świąteczny stół lub przyjęcie. U nas śledzie po królewsku dosłownie „królują” na świątecznym stole. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia smaków, to szczerze polecam. Spróbujcie.

Do przygotowania śledzi po królewsku użyłam produktów z POLOmarket (majonez, groszek i przyprawy). Polecam Wam tam zajrzeć przed świętami 😉

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 3 jajka klasy M
  • pół cebuli
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 4 pełne łyżki groszku
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki jogurtu (opcjonalnie śmietana 18% lub dodatkowa łyżka majonezu)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Uwagi: Użyłam śledzi z oleju (osuszyłam je papierowym ręcznikiem). Można użyć również solonych (należy je wcześniej wymoczyć kilka godzin w wodzie).

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę.

Śledzie kroimy w poprzek na około 1,5 cm paski, przekładamy do miski. Dodajemy jajka, groszek, posiekany szczypiorek, pokrojoną cebulę, majonez, musztardę i jogurt (najpierw 1 łyżkę). Całość doprawiamy pieprzem i niedużą ilością soli. Mieszamy składniki. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy lub dodajemy jogurtu.

Śledzie po królewsku można podać od razu. Ja jednak polecam wstawić je jeszcze na około 20 minut do lodówki, smaki lepiej się przegryzą.

Smacznego

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz