Szarlotka z dodatkiem wiśni od Gosi


     Tą szarlotką oczarowała mnie moja koleżanka Gosia, gdy odwiedziłam ją pewnego razu na popołudniową kawkę. Wzięłam przepis i zaprezentuję Wam go dziś :)

Szarlotka z dodatkiem wiśni od Gosi


Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • kostka masła (200 g)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • słoik jabłek na szarlotkę (np. według tego przepisu)
  • 4-5 łyżek wiśni prażonych
Wykonanie: 

Jeśli robiliście jabłka do słoików na zimę np z tego przepisu (Jabłka do szarlotki) to możemy ich użyć do tej szarlotki. Natomiast jeśli nie posiadacie takich przetworów to jabłka należy przygotować wg tego przepisu:

Jabłka (ok. 1,5 kg) myjemy, kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych.  Następnie ścieramy je na grubych oczkach razem ze skórką (możemy również obrać jabłka ze skórki ale ja wolę nieobierane). Ścierać najlepiej w maszynce (robocie kuchennym) aby się nie namęczyć :)

Wrzucamy jabłka do garnka. Dodajemy 1/3 szklanki cukru kryształu, 2 łyżeczki soku z cytryny oraz pól łyżeczki cynamonu. Wszystkie składniki smażymy mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliły. Gdy uzyskamy konsystencję lekko rozgotowanych jabłek i odparujemy większość soku to odstawiamy jabłka do ostudzenia.

Z białek ubijamy pianę z łyżką cukru pudru.

Mąkę, zimne masło, pozostały cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia i cukier z wanilią siekamy i zagniatamy ciasto.
2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód i boki foremki.
Na ciasto wykładamy jabłka i wiśnie.
Przykrywamy ubitą pianą z białek.
Z pozostałego ciasta robimy ruloniki i układamy kratkę tak jak na zdjęciu poniżej.

Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Szarlotka z dodatkiem wiśni od Gosi

Komentarze