Domowa pasta sezamowa – pasta tahini

Domowa pasta sezamowa – pasta tahini Jej przygotowanie jest niezwykle proste. Ja dziś przygotowałam gęstą wersję, ale Wy możecie zrobić rzadką, płynną pastę. Wszystko zależy od upodobań. W przepisie znajdziecie potrzebne wskazówki. Taką pastę można dodawać do owsianek, placków, babeczek, ciast, ciasteczek i innych deserów, a nawet dań głównych. Możliwości jest naprawdę wiele. Kilka przepisów znajdziecie na blogu.

Składniki: (na około 200 ml pasty)

  • 1 szklanka łuskanego sezamu (u mnie Helio)
  • opcjonalnie oliwa o neutralnym* – około 2 łyżki dla gęstej pasty (ja takie wolę) lub około 4 dla rzadszej wersji

*jeśli macie można użyć oleju sezamowego

Przygotowanie:

Prażymy nasiona sezamu. W tym celu sezam wsypujemy na patelnię (średni ogień). Prażymy (cały czas mieszając drewnianą łyżką), aż poczuj orzechowy aromat, a sezam nabierze lekko złotego koloru. Uważajcie, aby go nie przypalić.

Uprażony sezam przesypujemy ostrożnie do miski i odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie przesypujemy go do misy blendera z nożami i zaczynamy pulsacyjne miksowanie. Sezam najpierw będzie przypominał a la piasek, a następnie zacznie zbierać się w grudki. Na tym etapie dodajemy oliwę (u mnie mała ilość, bo chciałam gęstą pastę), miksujemy dalej co jakiś czas przerywając i zbierając pastę z brzegów misy. Gdy osiągniemy pożądany rezultat (gęsta pasta lub rzadsza gładka) przekładamy naszą pastę do słoiczka/szklaneczki.

Ja wykorzystałam pastę od razu. Pastę można przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce około miesiąca.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz