Chrupiąca pieczarkowa przekąska – idealna na przyjęcie

Chrupiąca pieczarkowa przekąska – idealna na przyjęcie Prosta, pyszna, szybka do przygotowania przekąska. Osobiście uwielbiam pieczarki w każdej postaci, podobnie jak moja rodzina czy znajomi, dlatego takie przekąski bardzo często goszczą na naszym stole. Polecam Wam podawać je w towarzystwie domowych sosów i dipów (przepisy znajdziecie tutaj).

Składniki:

  • 3 większe pieczarki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 czubatych łyżek płatków kukurydzianych – u mnie z e-Dana
  • masło do smażenia

Przygotowanie:

Do miseczki wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki mleka, słodką czerwoną paprykę i doprawiamy całość pieprzem i solą.

Płatki kukurydziane rozdrabniamy – w rękach lub np. wsypujemy do woreczka i rozgniatamy wałkiem. Przesypujemy do miski, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy składniki.

Pieczarki obieramy i kroimy na grube paski. Każdy kawałek maczamy w jajecznej mieszance, a następnie w mieszance płatków kukurydzianych i mąki.

Smażymy z oby stron na złoto na maśle.

Podajemy same lub w towarzystwie domowych sosów/dipów.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz