SKŁADNIKI
Ciasto Bolo Rei:
- 750 g mąki
- 100 g cukru
- 150 g miękkiego masła
- 50 g świeżych drożdży
- 150 ml letniej wody
- 250 ml wina Porto
- 3 jajka + 1 żółtko
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- szczypta soli
- 200 g orzechów (włoskie, migdały, piniowe)
- 200 g suszonych i kandyzowanych owoców (czereśnie, morele, papaja, pomarańcze, żurawina)
- 200 g cukru
- 100 ml wody
- 1 pomarańcza
- orzechy i suszone owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Kandyzowana pomarańcza
-
Pomarańczę dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Pokrój ją na plastry. W rondelku zagotuj cukier wraz z wodą i wrzuć plastry pomarańczy. Gotuj je przez około 30-40 minut. Pomarańcze wyjmij, a syrop odstaw na później.
Ciasto Bolo Rei
-
Suszone morele i inne duże owoce pokrój na mniejsze cząstki. Połącz je z resztą kandyzowanych owoców i z orzechami, zalej Porto i odstaw na 2-3 godziny, a najlepiej całą noc. Odsącz z nadmiaru wina. Powinno zostać około 100-150 ml Porto.
-
W letniej wodzie rozpuść drożdże wraz z 1 łyżką cukru. W miksturze rozprowadź 2-3 łyżki mąki i odstaw na 10 minut do wzburzenia.
-
W misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier oraz sól. Wbij jajka, dodaj skórę otartą z pomarańczy, wlej gotowy zaczyn, oraz ok. 100 ml pozostałego Porto. Ciasto wymieszaj za pomocą łyżki, a następnie zacznij powoli wyrabiać. Najlepiej wspomóc się mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Po około 5 minutach zacznij dodawać miękkie masło, kontynuując wyrabianie. Gdy ciasto stanie się gładkie i błyszczące, dodaj do niego bakalie i wymieszaj. Ciasto na Bolo Rei odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-
Na blacie podsypanym mąką zagnieć ponownie wyrośnięte ciasto i uformuj z niego wieniec o średnicy około 30 cm. Ułóż go na blasze pokrytej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
-
Wyrośnięte ciasto Bolo Rei posmaruj roztrzepanym żółtkiem i ułóż nań kandyzowane plastry pomarańczy. Wierzch ciasta udekoruj owocami oraz orzechami. Wieniec wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 40-50 minut do suchego patyczka.
-
Upieczone ciasto Bolo Rei posmaruj podgrzanym syropem cukrowym pozostałym z kandyzowania pomarańczy. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Ciasto Bolo Rei najlepiej smakuje z kieliszkiem Porto.
*Na podstawie przepisów: Mulher Portuguesa i Chef Hernâni Ermida.