niedziela, 9 grudnia 2018

Pierogi z makiem i skórką pomarańczową

Po raz pierwszy zrobiłam pierogi z makowym nadzieniem. Podchodziłam do nich sceptycznie jednak efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Te pierogi są na prawdę pyszne. Z pewnością największe znaczenie ma tu masa makowa. Musimy dodać do maku bakalie i zrumienione masło, które sprawi, że masa nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. No ale żeby zjeść pierogi trzeba zrobić ciasto, wykroić, zlepić je a następnie je ugotować. W potrzebne gadżety, wyposażenie, garnki, patelnie można zaopatrzyć się bez wychodzenia z domu w FAVI.pl. Jest tam tak duży wybór, że na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.






















Składniki:
  • Ciasto na pierogi:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 230-250 ml gorącej wody
  • Masa makowa:
  • 250 g zmielonego maku
  • ok 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki miodu
  • 30 g masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów w płatkach
  • cukier do smaku 
  • Dodatkowo:
  • masło
  • skórka z pomarańczy
  • migdały w płatkach
Przygotowanie:
Do misy miksera wsypać mąkę. Dodać masło, sól, żółtko i zacząć miksowanie. Po kilku ruchach miksera wlać gorącą wodę i miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą a ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto wyjąć z misy, uformować kulę włożyć do woreczka i odłożyć na około pół godziny by ciasto odpoczęło. Odrywać po kawałku rozwałkować na grubość około 3mm. 
Masa makowa:
Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Następnie wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały i  wymieszać. Masę odłożyć do ostudzenia.

Nie każdy mak jednakowo pochłania mleko dlatego jeśli masa makowa będzie zbyt rzadka przełożyć na gęste sitko by odsączyć z nadmiaru płynu. 
Z rozwałkowanego ciasta wykrawać koła o średnicy około 6 cm. Na środek nałożyć łyżeczkę masy makowej i zlepiać pierogi.
W garnku zagotować wodę włożyć pierogi i gotować około 4 minuty od wypłynięcia. 
Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową, polać zrumienionym masłem, posypać startą skórką pomarańczową i płatkami migdałów.



 


5 komentarzy:

  1. Musze przyznać, że jeszcze nigdy nie jadłem pierogów z makiem. Muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy może być gotowa masa makowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ją kupujesz i ci smakuje to tak, ja zdecydowanie wolę zrobić masę samodzielnie.

      Usuń