Szybka zupa pieczarkowa z serkiem topionym

Szybka zupa pieczarkowa z serkiem topionym Lubicie kremowe zupy? Ja najczęściej sięgam po nie właśnie jesienią i zimną. Proste w przygotowaniu, pyszne i rozgrzewające. Dziś polecam Wam pyszną i naprawdę szybką w przygotowaniu pieczarkową z serkiem topionym. Ja dziś podałam ją z groszkiem ptysiowym. Możecie ją też podać np. z domowymi czosnkowymi grzankami. Spróbujcie.

Składniki:

  • 500 ml bulionu
  • 9-10 pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 75 g śmietankowego serka topionego Sertop
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka suszonej pietruszki
  • świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
  • do podania: groszek ptysiowy lub czosnkowe mini grzanki

Przygotowanie:

Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy obrane i pokrojone w kostkę lub plasterki pieczarki. Wszystko chwilę smażymy doprawiając świeżo mielonym pieprzem i solą (tu nie przesadzamy). Patelnię odstawiamy na bok.

Wywar podgrzewamy w garnku, odlewamy z pół szklanki. Do reszty wywaru dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, gotujemy na małym ogniu.

Na patelni topimy masło i dosypujemy mąkę (mały ogień) i szybko całość zasmażamy. Dolewamy pół szklanki gorącego wywaru, mieszamy. Całość stopniowo dolewamy do garnka z resztą składników (mieszamy). 

Gotujemy jeszcze chwilę po czym dodajemy nasz serek topiony, gotujemy aż serek się rozpuści (zupę należy przemieszać). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy (ja dodałam więcej pieprzu, zupa ma być wyrazista w smaku).

Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy w blenderze kielichowym lub za pomocą ręcznego blendera.

Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub mini czosnkowymi grzankami.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz