Menu

Łopatka duszona w kapuście

Łopatka duszona w kapuście to smaczne, pożywne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu jest proste i zdecydowanie może być na co najmniej dwa dni, gdyż podgrzany również dobrze smakuje.

Kapusta z mięsem na obiad
Łopatka duszona w kapuście wychodzi bardzo soczysta i aromatyczna. Kapusta jest zdrowym warzywem, chociaż nie wszyscy dobrze ją trawią i chętnie jedzą. Przyrządzając dania z kapusty, ważne jest, aby odpowiednio ją doprawić. Nieodłącznym u mnie zestawem przypraw do kapusty zawsze jest kminek, cząber i majeranek. Przyprawy te nie dość, że dodają smaku, to jeszcze ułatwiają trawienie i nawet po kapuście nie będą dokuczać żadne wzdęcia.
Uwielbiam dania jednogarnkowe, gdyż nie ma przy nich zbyt dużo pracy i są zawsze bardzo smaczne.

Ilość porcji: 6 - 8
Czas przygotowania: około 80 minut

Składniki na łopatkę duszoną w kapuście:

  • 1,2 kg łopatki wieprzowej
  • średnia główka świeżej kapusty
  • 3 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • mały korzeń selera
  • 3 ziemniaki
  • 3 małe pomidory 
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe 
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki kminku w ziarenkach 
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka cząbru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • tłuszcz do smażenia 

Jak zrobić łopatkę duszoną w kapuście?

  1. Mięso umyć, pokroić na niezbyt małe kawałki i podsmażyć partiami na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
  2. W dużym garnku zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim litr wody i wrzucić obsmażone mięso. Dusić pod przykryciem około 30 minut.
  3. Obrać i drobno pokroić marchewkę, pietruszkę i selera, dodać do mięsa i dusić około 15 minut.
  4. Następnie obrać cebulę, czosnek i pokroić w kostkę, po czym podsmażyć i wymieszać z mięsem.
  5. Do mięsa dodać również pokrojone w drobną kostkę pomidory i poszatkowaną kapustę oraz przyprawy (bez soli i pieprzu). Kapustę dodawać partiami, gdyż na raz do garnka na pewno się nie zmieści. Dusić pod przykryciem, aż kapusta i mięso będą wystarczająco miękkie.
  6. Jeśli lubicie wyraźny smak pomidorowy potraw, to teraz należy dodać koncentrat rozmieszany z odrobiną wody i zagotować. U mnie kapusta jest bez koncentratu, gdyż tym razem chciałam, aby jej smak był bardziej wyczuwalny.
  7. Na koniec doprawić do smaku octem jabłkowym, pieprzem i solą.

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry