Łopatka duszona w kapuście to smaczne, pożywne i rozgrzewające danie jednogarnkowe. Przygotowanie takiego obiadu jest proste i zdecydowanie może być na co najmniej dwa dni, gdyż podgrzany również dobrze smakuje.
Łopatka duszona w kapuście wychodzi bardzo soczysta i aromatyczna. Kapusta jest zdrowym warzywem, chociaż nie wszyscy dobrze ją trawią i chętnie jedzą. Przyrządzając dania z kapusty, ważne jest, aby odpowiednio ją doprawić. Nieodłącznym u mnie zestawem przypraw do kapusty zawsze jest kminek, cząber i majeranek. Przyprawy te nie dość, że dodają smaku, to jeszcze ułatwiają trawienie i nawet po kapuście nie będą dokuczać żadne wzdęcia.
Uwielbiam dania jednogarnkowe, gdyż nie ma przy nich zbyt dużo pracy i są zawsze bardzo smaczne.
Ilość porcji: 6 - 8
Czas przygotowania: około 80 minut
Uwielbiam dania jednogarnkowe, gdyż nie ma przy nich zbyt dużo pracy i są zawsze bardzo smaczne.
Ilość porcji: 6 - 8
Czas przygotowania: około 80 minut
Składniki na łopatkę duszoną w kapuście:
- 1,2 kg łopatki wieprzowej
- średnia główka świeżej kapusty
- 3 marchewki
- korzeń pietruszki
- mały korzeń selera
- 3 ziemniaki
- 3 małe pomidory
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki kminku w ziarenkach
- 2 łyżki majeranku
- łyżeczka cząbru
- 1/2 łyżeczki tymianku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczka octu jabłkowego
- pieprz i sól do smaku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- tłuszcz do smażenia
Jak zrobić łopatkę duszoną w kapuście?
- Mięso umyć, pokroić na niezbyt małe kawałki i podsmażyć partiami na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
- W dużym garnku zagotować z listkiem laurowym i zielem angielskim litr wody i wrzucić obsmażone mięso. Dusić pod przykryciem około 30 minut.
- Obrać i drobno pokroić marchewkę, pietruszkę i selera, dodać do mięsa i dusić około 15 minut.
- Następnie obrać cebulę, czosnek i pokroić w kostkę, po czym podsmażyć i wymieszać z mięsem.
- Do mięsa dodać również pokrojone w drobną kostkę pomidory i poszatkowaną kapustę oraz przyprawy (bez soli i pieprzu). Kapustę dodawać partiami, gdyż na raz do garnka na pewno się nie zmieści. Dusić pod przykryciem, aż kapusta i mięso będą wystarczająco miękkie.
- Jeśli lubicie wyraźny smak pomidorowy potraw, to teraz należy dodać koncentrat rozmieszany z odrobiną wody i zagotować. U mnie kapusta jest bez koncentratu, gdyż tym razem chciałam, aby jej smak był bardziej wyczuwalny.
- Na koniec doprawić do smaku octem jabłkowym, pieprzem i solą.
Fajna propozycja:)
OdpowiedzUsuń