piątek, 7 grudnia 2018

Śledzik wigilijny


Dzisiaj sprawdzony przepis na śledzia wigilijnego.
A w zasadzie śledzika, bo pokrojony na kawałeczki z dodatkiem śliwek i grzybów.
No po prostu odlot!

Potrzebujemy:
  • kilka płatów śledzi
  • suszone śliwki
  • kilka suszonych grzybków
  • śmietana
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • olej
  • liść laurowy
  • rodzynki






Rodzynki i suszone śliwki moczymy przez 30 minut w wodzie, odlewamy i zostawiamy by odciekły.
Suszone grzyby miksujemy na pył.
Śledzie moczymy w wodzie tak by pozbyć się nadmiaru soli.
Następnie kroimy na kawałki, dodajemy liść laurowy i zalewamy olejem.
Po godzinie wyjmujemy z oleju i delikatnie posypujemy grzybowym pyłem.
Na dno naczynka kładziemy śmietanę zmieszaną z cukrem, układamy pocięte śliwki,
a na nie śledzie oraz rodzynki.
I znowu następna porcja i tak do wyczerpania składników.
Na koniec jeszcze posypujemy grzybowym pyłem i przystawka gotowa.
Dla każdego gościa przygotowujemy szklane naczynie, na dno którego kładziemy śliwki, śmietanę, śledzika.
Całość dekorujemy rodzynkami. Smacznego.

1 komentarz: